مقدمه: القای اسپرماتوژنز آزمایشگاهی میتواند برای درمان ناباروری در افراد آزواسپرمی و افرادی که تحت شیمیدرمانی قرار گرفتهاند سودمند باشد. برای رسیدن به این هدف سیستمهای کشت مختلفی مورد استفاده قرار گرفته است. مطالعه مروری حاضر با هدف بررسی کاربرد کشت سه بعدی و داربستهای بیضهای در القای اسپرماتوژنز آزمایشگاهی انجام شده است.
در این مطالعه مروری، اطلاعات مربوط به کاربرد کشت سهبعدی و داربستهای بیضهای در ایجاد اسپرماتوژنز آزمایشگاهی از پایگاههای اطلاعاتی نظیر SID، Magiran، PubMed، Irandoc، Iranmedx Scopus،Google Scholar و web of science با استفاده از کلیدواژههای فارسی: کشت سهبعدی، داربست بیضهای، اسپرماتوژنز، سلول بنیادی اسپرماتوگونی و کلیدواژههای انگلیسی: spermatogenesis, three dimentional culture, testicular scaffold, stem cell بدون محدودیت زمانی جستجو شد. تجزیه و تحلیل دادهها بهصورت کیفی انجام شد. در نهایت برای تنظیم مقاله از 35 مقاله بهزبان فارسی و انگلیسی استفاده گردید.
برای القا فرآیند اسپرماتوژنز در شرایط آزمایشگاهی از روشهای کشت سهبعدی مانند کشت بافت بیضه، سیستم کشت آگار نرم، داربستهای مواد زیستی طبیعی مانند کلاژن و داربستهای مشتق از بیضه سلولزدایی شده استفاده شده است.
نتیجهگیری: کشت سه بعدی با استفاده از داربستها و سلولهای بنیادی اسپرماتوگونی میتواند برای القا اسپرماتوژنز آزمایشگاهی مورد استفاده قرارگیرد حال آنکه در مسیر تولید اسپرم بارور برای درمان ناباروری چالشهای تکنیکی و اخلاقی وجود دارد که نیازمند تحقیقات بیشتری میباشد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
علوم تشریح دریافت: 1398/8/5 | پذیرش: 1399/7/10 | انتشار: 1399/7/10