دوره 27، شماره 11 - ( بهمن 1398 )                   جلد 27 شماره 11 صفحات 2111-2099 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farhoodi F, Salehi Fadardi J, Ghanaie Chamanabad A, Mirhoseini S H. Effectiveness of Cognitive Behavioral Therapy based on Exposure and Response Prevention on Patients with Contamination Obsessive-Compulsive disorder and Scrupulosity. JSSU 2020; 27 (11) :2099-2111
فرهودی فرزاد، صالحی فدردی جواد، غنایی چمن‌آباد علی، میرحسینی سید‌حمید. اثربخشی درمان شناختی‌رفتاری مواجهه و جلوگیری از پاسخ بر بیماران مبتلا به اختلال وسواسی جبری مذهبی و آلودگی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (11) :2099-2111

مقدمه: هدف پژوهش حاضر مقایسه‌ تاثیر درمان شناختی ‌رفتاری مواجهه و جلوگیری از پاسخ بر بیماران مبتلا به اختلال وسواسی جبری از نوع مذهبی و آلودگی بود.
روش بررسی: روش پژوهش شبهآزمایشی با طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل بود. 60 نفر از بیماران مبتلا به اختلال وسواسی جبری با وسواس مذهبی و وسواس آلودگی با استفاده از مصاحبه تشخیصی و پرسش‌نامه‌های ییلبراون و مقیاس وسواس مذهبی پن، به صورت نمونهگیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. درمان شناختیرفتاری مواجهه و جلوگیری از پاسخ در قالب نه جلسه چهل و پنج دقیقه‌ای به صورت فردی برای دو گروه آزمایش اجرا شد.  داده­های حاصله از طریق نرم­افزار SPSS Inc., Chicago, IL; Version 16 و مدل آماری تحلیل کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفت.
نتایج: نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون تعقیبی بن‌فرونی بیانگر تاثیر درمان مواجهه و جلوگیری از پاسخ در کاهش وسواس فکری، عملی و نمره کل اختلال وسواسی ‌جبری گروه‌های آزمایشی در مقایسه با گروه کنترل بود (001/0 P). با توجه به آزمون تعقیبی بن‌فرونی بین گروه وسواس مذهبی و گروه‌های وسواس آلودگی و گروه کنترل در متغیر وسواس فکری (05/0 < p) تفاوت معنا‌داری وجود دارد، بین گروه وسواس مذهبی و گروه وسواس آلودگی در متغیر وسواس عملی (15/0 < p) تفاوت معنا‌داری وجود ندارد.
نتیجه‌گیری: یافته‌های مطالعه حاضر نشان داد که درمان شناختیرفتاری مواجهه و جلوگیری از پاسخ با کاهش علائم فکری و عملی اختلال وسواسیجبری در هر دو گروه بیماران مبتلا به وسواس آلودگی و وسواس مذهبی همراه بوده است ولی پاسخ‌دهی گروه مبتلا به اختلال وسواسیجبری از نوع مذهبی در مقایسه به گروه مبتلا به وسواس آلودگی کمتر بوده است.

نوع مطالعه: کارآزمایی بالینی | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1398/6/17 | پذیرش: 1398/12/20 | انتشار: 1398/12/20