دوره 28، شماره 12 - ( اسفند 1399 )                   جلد 28 شماره 12 صفحات 3275-3252 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hoseini S M, Moghaddam-Matin M, Bahrami A R, Montazeri F, Kalantar S M. Human Amniotic Fluid Stem Cells: General Characteristics and Potential Therapeutic Applications. JSSU 2021; 28 (12) :3252-3275
حسینی سیدمهدی، مقدم متین مریم، بهرامی احمد رضا، منتظری فاطمه، کلانتر سید مهدی. سلول‌های بنیادی مایع آمنیوتیک انسانی، ویژگی‌های عمومی و کاربردهای درمانی بالقوه آن‌ها. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1399; 28 (12) :3252-3275

مقدمه: مایع آمنیوتیک حاوی مخلوطی از انواع مختلف سلولی است که از پوست، دستگاه تنفسی، دستگاه گوارش و دستگاه تناسلی جنین و هم‌چنین غشای آمنیون اطراف آن منشا گرفته‌اند. با توجه به تشکیل مایع آمنیوتیک پیش از فرآیند گاسترولاسیون، بسیاری از سلول‌های موجود در جمعیت ناهمگن آمنیوسیتها سازوکارهای مربوط به تعیین دودمان را طی نکرده‌اند. بنابراین سلول‌های بنیادی مزانشیمی مایع آمنیوتیک یا AF-MSCs (amniotic fluid-derived mesenchymal stem cells) ممکن است با دسته جدیدی از سلول‌های بنیادی با خواص پلاستیسیتی بینابین سلول‌های بنیادی پرتوان و بالغ مطابقت داشته باشند. در مقایسه با سلولهای بنیادی مزانشیمی (MSCs) از منابع دیگر، مانند مغز استخوان، AF-MSC ویژگیهای بهتری جهت کاربردهای بالینی دارند، از قبیل تمایز به سلول‌های مشتق از هر سه لایه زایا، پتانسیل کلونزایی بالا، توانایی تشکیل اجسام جنینی، بیان نشانگرهای پرتوانی، ظرفیت خود نوزایی بالا (بیش از 250 مضاعف شدگی جمعیت) همراه با حفظ کاریوتیپ طبیعی در پاساژهای متعدد، عدم کاهش طول تلومر به علت تداوم فعالیت تلومرازی و به‌ویژه عدم تومورزایی، ایمنیزایی اندک و هم‌چنین خواص ضدالتهابی و تعدیلکننده ایمنی.
نتیجه‌گیری: چنین ویژگی­هایی AF-MSC را جهت کاربردهای بالینی، از جمله پزشکی بازساختی، مورد توجه قرار داده است. در مطالعات متعددی از این سلول­‌ها برای بازساخت بافت عصبی، بازساخت ریه و هم‌چنین بازساخت قلب استفاده شده است. در مجموع، پیش‌بینی می‌­شود AF-MSC یکی از منابع ایده­‌آل سلول‌های بنیادی برای کاربردهای پزشکی بازساختی و ترمیم بافت در آینده باشند.
متن کامل [PDF 1064 kb]   (616 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (2965 مشاهده)
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1398/5/9 | پذیرش: 1398/6/16 | انتشار: 1399/12/10