دوره 27، شماره 1 - ( فروردین 1398 )                   جلد 27 شماره 1 صفحات 1163-1150 | برگشت به فهرست نسخه ها

Soleimani Mehranjani M, mohammadi S M. Study The Protective Effect of Quercetin on Testis Histological Changes and Spermatogenesis Indexes in Adult Mice Following Treatment with Dexamethasone . JSSU 2019; 27 (1) :1150-1163
سلیمانی مهرنجانی ملک، محمدی سیده معصومه. بررسی اثر حفاظتی کوئرستین بر تغییرات بافت‌شناسی بیضه و شاخص‌های اسپرماتوژنز در موش‌های بالغ پس از تیمار با دگزامتازون . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (1) :1150-1163

مقدمه: دگزامتازون در بیماری‌های التهابی، لوسمی و تهوع استفاده می‌گردد و گزارش شده است که باعث افزایش رادیکال‌های آزاد اکسیژن در بافت بیضه می‌شود. هدف این مطالعه بررسی اثر حفاظتی کوئرستین به‌عنوان یک فلاونوئید گیاهی و آنتی‌اکسیدانت قوی بر تغییرات بافت‌ شناسی بیضه و شاخص‌های اسپرماتوژنز در موش‌های بالغ تیمار شده با دگزامتازون بود.
روش بررسی: دراین مطالعه تجربی تعداد 24 سر موش نر بالغ نژاد NMRI به 4 گروه(n=6)  کنترل، دگزامتازون (mg/kg/day7(، کوئرستینmg/kg/day) 50 (و دگزامتازون + کوئرستین تقسیم شدند. 7 روز پس از تیمار داخل صفاقی، بیضه‌ راست خارج، فیکس، برش‌گیری، پاساژ بافتی و با رنگ‌آمیزی هایدن هاین آزان تغییرات بافتی بیضه و شاخص‌های اسپرماتوژنژ توسط تکنیک استریولوژی مورد مطالعه قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از آزمون واریانس یک‌طرفه و تست توکی توسط نرم‌افزارspss Inc., Chicago, IL; version 16 انجام شد و تفاوت میانگین‌ها در حد (05/0P<) معنی‌دار در نظر گرفته شد.
نتایج: کاهش معنی‌داری در میانگین حجم و قطر لوله‌های منی‌ساز، ارتفاع اپی‌تلیوم زایشی، شاخص‌های اسپرماتوژنز، تعداد سلول‌های اسپرماتوسیت، اسپرماتید گرد و دراز، سلول‌های لایدیگ و افزایش معنی‌داری در بافت بینابینی در گروه دگزامتازون نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (001/0P<). این پارامتر‌ها در گروه دگزامتازون + کوئرستین به حد گروه کنترل جبران شد (05/0<p).
نتیجه‌گیری: نتایج ما نشان داد که کوئرستین به‌عنوان یک آنتی‌اکسیدانت قوی توانست اثرات نامطلوب دگزامتازون بر بافت بیضه و شاخص‌های اسپرماتوژنز را کاهش دهد. بنابراین به‌عنوان یک مکمل درمانی در رژیم‌های حاوی دگزامتازون پیشنهاد شده است
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1397/8/28 | پذیرش: 1397/10/29 | انتشار: 1398/2/23