مقدمه: هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش شناختی- رفتاری و امید درمانی بر کیفیت زندگی، امید به زندگی و تابآوری در بیماران مبتلا به تالاسمیماژور مراجعهکننده به مرکز درمانی تالاسمی بوشهر در سال 1396 بود.
روش بررسی: این پژوهش به روش تجربی انجام شد. نمونهگیری به روش سرشماری بود و 21 بیمار مبتلا به تالاسمی استان بوشهر به روش تصادفی به 2 گروه آزمایشی آموزش شناختی-رفتار و آموزش امید درمانی و یک گروه کنترل تقسیم شدند. جهت بررسی پژوهش حاضر از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی، امید به زندگی اشنایدر و تابآوری کانر و دیویدسون استفاده گردید. همه بیماران پیش از مداخله و پس از آن، پرسشنامههای مذکور را تکمیل کردند. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی و تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS Inc., Chicago, IL; Version 16 استفاده شد.
نتایج: در گروه آزمایش اکثریت بیماران زن، مجرد، و دارای مدرک لیسانس بودند. بهطور مشابه، اکثریت در گروه کنترل به زنان و متاهلین تعلق داشت اما بیمارانِ دارای مدرک لیسانس در اقلیت بودند. نتایج نشان داد آموزش شناختی–رفتاری و امیددرمانی نسبت به گروه کنترل به طور معناداری اثربخش بوده است (05/0p-value<). آموزش شناختی–رفتاری بر کیفیت زندگی، امید به زندگی و تابآوری تاثیر گذار بود و به ترتیب موجب افزایش (37%)، (14%) و (20%) آنها شد. امیددرمانی نیز بر کیفیت زندگی، امید به زندگی و تابآوری تاثیرگذار بود و به ترتیب موجب افزایش (98%)، (29%) و (11%) آنها شد. همچنین یافتههای پژوهش حاضر نشان داد آموزش امیددرمانی نسبت به آموزش شناختی-رفتاری از اثربخشی بالاتری در افزایش کیفیت زندگی، امید به زندگی و تابآوری برخوردار بوده است.
نتیجهگیری: نتایج پژوهش بیانگر اثربخشی آموزش شناختی–رفتاری و امیددرمانی بر افزایش کیفیت زندگی، امید به زندگی و تابآوری بیماران مبتلا به تالاسمی بود، بنابراین توجه به مداخلات روانشناختی فوق، علاوه بر درمانهای جسمی بیماران، از اهمیت ویژهای برخوردار است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1397/7/2 | پذیرش: 1397/10/8 | انتشار: 1398/5/28