دوره 27، شماره 5 - ( مرداد 1398 )                   جلد 27 شماره 5 صفحات 1590-1584 | برگشت به فهرست نسخه ها

Akyash F, Javidpou M, Aflatoonian A, Aflatoonian B. Isolation and culture of human endometrial derived cells as an in vitro model for future implantation studies. JSSU 2019; 27 (5) :1584-1590
اکیاش فاطمه، جاویدپو مهدیه، افلاطونیان عباس، افلاطونیان بهروز. جداسازی وکشت سلول های مشتق ازاندومتررحم انسان به عنوان مدل آزمایشگاهی انسانی در مطالعات لانه‌گزینی در آینده. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (5) :1584-1590

مقدمه: بازسازی ماهیانه بافت اندومتر رحم انسانی، تحت تأثیر تغییرات هورمونی، تایید‌کننده وجود جمعیتی از سلول­ها در لایه قاعده‌ای اندومتر می­باشند که رحم را جهت لانه­گزینی مناسب، آماده می­کنند. این جمعیت سلولی تحت عنوان سلول­های بنیادی/ استرومایی شناخته شده­اند. مطالعه حاضر با هدف جداسازی بافت اندومتر رحم انسان جهت کشت سلول­های بنیادی/ استرومایی مزانشیمی در محیط آزمایشگاهی انجام پذیرفت.
روش بررسی: در این مطالعه، بخشی از بافت رحم، از بیوپسی یک بیمار که به مرکز تحقیقاتی درمانی ناباروری پژوهشکده علوم تولید‌مثل یزد مراجعه کرده بودند، پس از کسب رضایت­نامه جداسازی شده و به مرکز تحقیقات بیولوژی سلول­های بنیادی انتقال یافت. تکه­های بافت رحم پس از مجاورت با آنزیم، روز بعد شستشو داده شد و سلول­های جداسازی شده کشت داده شدند.
نتایج: سلول­های بافت اندومتر رحم انسانی بعد از قرارگیری در معرض آنزیم به‌‌صورت مکانیکی جداسازی شده و در شرایط آزمایشگاهی کشت داده شدند. سلول­های حاصل از لحاظ مورفوفنوتیپی مورد بررسی قرار گرفتند که شباهت بسیار زیادی با سلول­های بنیادی/ استرومایی مزانشیمی داشتند.
نتیجه‌گیری: نتایج این کار، مطالعات قبلی جداسازی و کشت سلول­های بنیادی/ استرومایی مزانشیمی را تایید می­کند. بافت اندومتر بخشی از رحم می­باشد که منبع سلول­های بنیادی/ استرومایی مزانشیمی با توانایی خود نوزایی و تمایز تحت تأثیر سیکل ماهیانه در طول زندگی طبیعی خانم­ها است. در این راستا، از این سلول­ها می­توان در آینده به‌عنوان روشی نوین در پزشکی بازساختی و درمان بیماران نابارور، از جمله سقط مکرر و حل مشکلات رحم اجاره­ای استفاده نمود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زنان و زایمان
دریافت: 1397/5/15 | پذیرش: 1397/7/21 | انتشار: 1398/7/17