دوره 27، شماره 5 - ( مرداد 1398 )                   جلد 27 شماره 5 صفحات 1583-1568 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Talebi M, Vahidi Mehrjardi M Y. The new genomic editing system (CRISPR). JSSU 2019; 27 (5) :1568-1583
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-4615-fa.html
طالبی مهرداد، وحیدی مهرجردی محمد یحیی. (مروری بر سیستم نوین ویرایش ژنومی (CRISPR)). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (5) :1568-1583

URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-4615-fa.html


چکیده:   (3893 مشاهده)
طی دهه‌های اخیر پیشرفت علم ژنتیک در زمینه دست‌‌ورزی ماده ژنتیک و به سبب آن درمان بیماری‌ها چشمگیر بوده است. البته این نکته قابل ذکر است که این دست‌ورزی‌های ژنتیکی در سطوح مختلف مانند DNA و RNA انجام می‌گیرند. روش‌های قدیمی‌تر ویرایش ژنومی، شامل مگانوکلئازها (MN)، نوکلئازهای انگشت روی (ZFN) و نوکلئازهای فعال‌کننده شبیه فاکتور رونویسی (TALEN) هستند که عملکرد خود را با ایجاد برش‌های دورشته‌ای (DSBs) انجام می‌دهند و پس از برش، سلول از طریق دو سیستم ترمیمی خود به نام‌های نوترکیبی همولوگ (HR) و اتصال انتهای غیرهمولوگ (NHEJ) سعی در ترمیم این برش دارد. تکنولوژی (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat) CRISPR/Cas در سال‌های اخیر کشف شده که با توجه به قابلیت‌های این سیستم و قابلیت‌هایی که از طریق مهندسی ژنتیک به آن اضافه شده، تبدیل به پرکاربردترین ابزار ویرایش ژنومی شده است.
در این مطالعه به مدت سه ماه در پاییز و زمستان ۱۳۹۷، در سایت‌های Pubmed و Web of science با استفاده از کلید واژه‌هایی مانند CRISPR، Types of CRISPR، gRNA، Cas9 و CRISPR-Cas9 nickase سرچ شده است که در نهایت از بین حدود چهارصد مقاله، تعداد شصت و یک مقاله برای مطالعه دقیق‌تر انتخاب شده است و مطالبی از این مقالات در این مقاله مروری آورده شده است.
روش‌های مهندسی ژنتیک توانسته با انجام تغییرات موفقیت‌امیزی در این سیستم، آن را به کارآمدترین ابزار ویرایش ژنومی در سال‌های اخیر تبدیل کند. محققین در تلاشند با رفع مشکلاتی مانند اختصاصیت بالا، برش جایگاه‌های غیر هدف، نحوه انتقال به سلول و راه‌اندازی سیستم ترمیمی مناسب، بتوانند به سیستمی برای درمان بیماری‌های مختلف دست یابند.
با توجه به پیشرفت روزافزون این تکنولوژی وامکان شناسایی پروتئین‌های جدید که مزایای بیشتری نسبت به پروتئین‌های‌ موجود مانند cas9 و Cpf1 دارند، درمان بیماری‌های ژنتیکی در اینده‌ای نه چندان دور، دور از ذهن نمی‌باشد.
 
 
متن کامل [PDF 1328 kb]   (1335 دریافت)    
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: ژنتیک
دریافت: 1397/4/3 | پذیرش: 1397/5/13 | انتشار: 1398/7/17

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb