دوره 27، شماره 2 - ( اردیبهشت 1398 )                   جلد 27 شماره 2 صفحات 1215-1202 | برگشت به فهرست نسخه ها

Barakat F, Aboee-Mehrizi F, Haghiralsadat B F, Dehghani Ashkezari M. Designing and optimization of liposomal nano-carriers containing Nepeta persica extract and study of its cytotoxicity on the breast cancer cell line (MCF-7) . JSSU 2019; 27 (2) :1202-1215
برکت فرزانه، ابویی مهریزی فاطمه، حقیرالسادات بی بی فاطمه، دهقانی اشکذری محمود. طراحی و بهینه‌سازی نانو‌حامل‌های لیپوزومی حاوی عصاره Nepeta persica و بررسی سمیت سلولی آن بر روی رده سلولی سرطان پستان (MCF-7). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (2) :1202-1215

که ترکیبات گیاهی دارای اثرات ضد سرطانی قابل توجهی هستند و در صورت برطرف شدن چالشهای پیشروی استفاده از آنها، میتوانند جانشینان مناسبی برای ترکیبات سنتزی رایج سرطان درمانی باشند. بنابراین در این پژوهش نانوسامانه­های لیپوزومی حاوی عصاره Nepeta persica به منظور بهبود شاخصه­های فیزیکوشیمیایی و ارزیابی ویژگیهای ضد توموری آن مورد بررسی قرار گرفته شده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر از نوعی مطالعه تجربی میباشد.  وزیکول­های لیپوزومی با استفاده از SPC، کلسترول و PEG با روش فیلم نازک تهیه شده و عصاره Nepeta persica درون لیپوزومها بارگذاری شد. بررسی شاخصه­های فیزیکوشیمیایی آن‌ها با استفاده از دستگاه‌های زتا سایزر، FTIR، SEM انجام و الگوی رهایش عصاره در دمای oC 37 و oC 42 محاسبه گردید. در پایان میزان سمیت این نانوسامانه­ی حاوی عصاره بر رده­ی سلولی MCF-7 سرطان پستان مورد بررسی قرار گرفته است.
نتایج و بحث: نتایج پژوهش نشان میدهد که نانوسامانه­های حاوی عصاره با راندمان انکپسولاسیون 5/74 ± 67/11 درصد، اندازه  nm 116/9 و پتانسیل زتای mV 1/01±13/24- دارای مورفولوژی کروی و رهایش کنترل شده است. همچنین نتایج سمیت این نانوسامانه ­ی عصاره دار نشان میدهد که عصاره لیپوزومه شده نسبت به عصاره آزاد دارای سمیت بالاتری بر رده­ی سلولی MCF-7 میباشد.
نتیجه‏ گیری: نتایج این بررسی نشان میدهد که نانولیپوزومهای حاوی عصاره Nepeta persica ضمن برخورداری از ویژگیهای فیزیوشیمیایی مناسب، بقای سلولهای سرطانی سینه رو نسبت به عصاره لیپوزومه نشده کاهش داده، بنابراین میتواند حاملی مناسب جهت رسانش عصاره Nepeta persica به سلولهای سرطان سینه  باشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1397/3/26 | پذیرش: 1397/8/26 | انتشار: 1398/3/13