دوره 26، شماره 6 - ( شهریور 1397 )                   جلد 26 شماره 6 صفحات 494-483 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rami M, Habibi A, khajehlandi M. Effect of 6-weeks of endurance training on the activity of superoxide dismutase and glutathione peroxidase enzymes in the hippocampus of experimental diabetic male Wistar rats . JSSU 2018; 26 (6) :483-494
رمی محمد، حبیبی عبدالحمید، خواجه لندی مژده. اثر 6 هفته تمرین استقامتی بر فعالیت آنزیم‌های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بافت هیپوکمپ موش های صحرایی نر مبتلا به دیابت تجربی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1397; 26 (6) :483-494

مقدمه: شواهد علمی حاکی ازنقش برجسته استرس اکسایشی دردیابت و توسعه عوارض ناشی ازآن است وپیش­ آماده­سازی بافعالیت ورزشی هوازی همراه باافزایش قدرت آنتی­اکسیدانی سلول­های عصبی، می تواند موجب کاهش استرس اکسیداتیو وافزایش مقاومت نورون­های ناحیه هیپوکمپ گردد. از این­روهدف ازمطالعه حاضر، بررسی اثر 6هفته تمرین استقامتی برفعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بافت هیپوکمپ موش های صحرایی نرمبتلا به دیابت تجربی بود.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، 24 سر موش صحرایی نر (4/9±245 گرم) بالغ با 10هفته سن به 4 گروه 6 تایی تقسیم شدند. موش­های گروه­های دیابتی ازطریق تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین دیابتی شدند. برنامه تمرینی شامل 6هفته تمرین استقامتی با شدت متوسط بود. در پایان 6 هفته برنامه، 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین نمونه های بافت هیپوکمپ استخراج گردید. برای مقایسه بین گروهی از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه استفاده و سپس در صورت معناداری، ازآزمون تعقیبی شفه برای بیان اختلاف معنادار بین گروه­ها استفاده گردید. سطح معناداری 05/0P≤ درنظر گرفته شد. بررسی‌های آماری بااستفاده ازنرم افزار SPSS نسخه 23 انجام گرفت.
نتایج: پس از 6هفته تمرین استقامتی، میزان سوپراکسید دیسموتاز در هردو گروه: تمرینی سالم ودیابتی تمرین افزایش معنادار ودر گروه کنترل دیابتی کاهش معناداری داشت(001/0.(P< میزان گلوتاتیون پراکسیداز دردو گروه: تمرینی سالم و دیابتی تمرین و گروه کنترل سالم تفاوت معناداری در مقایسه با گروه کنترل دیابت داشت (05/0(P≤، درحالی که تفاوت بین سه گروه مذکور معنادار نبود (05/0(P≥.
نتیجه‌گیری: براساس نتایج می­توان بیان داشت که احتمالاً تمرین استقامتی می­تواند درافزایش دفاع آنتی اکسیدانی آنزیمی بافت هیپوکمپ موش­های دیابتی مؤثرباشد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1397/3/17 | پذیرش: 1397/4/23 | انتشار: 1397/7/29