دوره 27، شماره 6 - ( شهریور 1398 )                   جلد 27 شماره 6 صفحات 1700-1686 | برگشت به فهرست نسخه ها

Abasnezhad Z, Tehranipour M, Azafar Balanezhad S, Amintaheri N. The Effects of (Otostegia Persica) Hydroalcoholic Extract on VEGF Receptor Gene Expression Changes in the Angiogenesis in Chick Chorioalantoic Membrane. JSSU 2019; 27 (6) :1686-1700
عباس نژاد زهرا، طهرانی پور مریم، ظفربالانژاد سعیده، امین طاهری نسترن. بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گیاه گلدر (Otostegia Persica) بر میزان آنژیوژنز و سطح بیان فاکتور VEGFR در پرده کوریوآلانتوییک جنین جوجه. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (6) :1686-1700

مقدمه: آنژیوژنز یا رگ‌زایی، تشکیل مویرگ‌های جدید از عروق اولیه است که در حالات مختلف پاتولوژیک از قبیل رشد تومور، متاستاز، آرتریت روماتوئید، دیابت و هم‌چنین در فرایندهای فیزیولوژیک مانند رشد و نمو اندام، ترمیم زخم و تولید مثل نقش دارد. گلدر از خانواده نعناعیان دارای اثرات آنتی آپوزپتوزیس وآنتی اکسیدانی می‌باشد. هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات عصاره الکلی گیاه گلدر برتغییر بیان ژن VEGFR در آنژیوژنز پرده کوریوالانتوئیک جنین جوجه است.
روش بررسی: دراین مطالعه تجربی 60 عدد تخم مرغ نطفه‌دار نژاد ROSS به‌طور تصادفی به 5 گروه شامل شاهد، شاهد آزمایشگاهی، تیمار با عصاره هیدروالکلی دوز 100 و 200 و 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. در روز دوم انکوباسیون پنجره‌هایی روی تخم‌مرغ‌ها ایجاد و در روز هشتم، یک اسفنج ژلاتینی با قطر4 ×4×1 (حاوی آلبومین و محلول آگار در نرمال سالین) بر روی غشای کوریوالانتوئیک قرار داده وعصاره با دوز 100 و 200 و 400 میلی‌گرم بر کیلوگرم به آن اضافه شد. روز دوازدهم ، قد و وزن جنین‌ها هم‌چنین شبکه عروقی پرده کوریوالانتوئیک توسط استرئومیکرسکوپ عکس‌برداری و سپس به کمک نرم‌افزار Image J طول و تعداد انشعابات مویرگی اطراف اسفنج اندازه‌گیری گردید. نتایج توسط نرم‌افزار Minitab 16 با آزمون آماری t-test و ANOVA درسطح معناداری (05/0 > P) تحلیل شدند.
نتایج: میانگین قد و وزن جنین‌ها (339/0 p=)، تعداد و طول انشعابات عروقی در گروه شاهد نسبت به شاهد آزمایشگاهی تفاوت معنی‌داری را نشان نداد (86/0(P= . میانگین تعداد عروق در تمام گروه‌های تیمار افزایش معنی‌داری نشان داد (0001/0 >P). بیان ژن VEGFR در تمام گروه‌های تجربی نسبت به شاهد آزمایشگاهی افزایش یافته است.
نتیجه‌گیری: عصاره هیدروالکلی گیاه گلدر دارای اثرات رگ‌زایی می‌باشد که در افزایش طول عروق، قد و وزن جنین‌ها و هم‌چنین بیان ژن VEGFR موثر است.

دریافت: 1397/3/6 | پذیرش: 1397/7/7 | انتشار: 1398/7/28