دوره 28، شماره 4 - ( تیر 1399 )                   جلد 28 شماره 4 صفحات 2606-2595 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mazarzadeh S S, Masoumi H, Rafiee A. A New Computer-Aided Detection System for Pulmonary Nodule in CT Scan Images of Cancerous Patients. JSSU 2020; 28 (4) :2595-2606
مازارزاده یزدی سید سهیل، معصومی حسن، رفیعی علی. شناسایی ندول‌های ریوی با استفاده از سیستم کمک تشخیص کامپیوتری نوین در تصاویر سی‌تی‌اسکن بیماران مشکوک به سرطان. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1399; 28 (4) :2595-2606

مقدمه: در سرطان‌های ریه، سیستم کمک تشخیصی با کامپیوتر جهت تشخیص ندول با اندازه‌های بسیار کوچک در حجم بالایی از تصاویر CT (Computed Tomography)، بسیار سودمند می‌باشد. مطالعه حاضر، ارائه سیستمی نوین برای تشخیص ندول‌های ریوی با استفاده از روش‌های پردازش تصویر CT می‌باشد.
روش بررسی: در یک مطالعه شاهد موردی، تصاویر CT قفسه سینه 20 مراجعه‌کننده به‌بیمارستان تامین اجتماعی یزد مورد بررسی قرار گرفت. در الگوریتم تحلیل ویژگی‌های دو‌بعدی و سه‌بعدی نواحی مشکوک به‌ندول‌های ریوی و تشخیص خودکار برای ارزیابی، نتایج بخش‌بندی نواحی توسط مدل کانتورهای فعال، با نتایج بخش‌بندی توسط پزشک، مقایسه گردید. در نهایت برای دسته‌بندی نواحی به دو گروه سرطانی و غیرسرطانی به کمک نرم افزار MATLAB  نسخه 2014 b با استفاده ازSVM (Support Vector Machine) به همراه سه کرنل خطی، چند‌جمله‌ای با درجه 3 و کرنل تابع پایه شعاعی و آزمون اندازه‌گیری‌های مکرر در سطح 0/05 P≤  مورد تحلیل قرار گرفت .
نتایج: متوسط خطا برای 10 بیمار سرطانی و 10 فرد سالم، بهترتیب برابر با 0/023 و 0/045 شد و بهترین نتیجه الگوریتم بخش‌بندی با استفاده از کرنل RBF (Radial Basis Function) و پارامتر 0/28=σ برای آن، به‌دست آمد. با استفاده از مدل کانتور فعال مبتنی بر ناحیه محلی مدت زمان بخش‌بندی ناحیه به‌طور متوسط از 18/36 به 5 ثانیه کاهش یافت و مقادیر فاصله محاسبه شده توده‌ها کمتر یا برابر با مقدار 0/75 میلی‌متر گردید؛ که نشان دهنده افزایش سرعت شناسایی ندول‌های ریوی با دقت بالا می‌باشد.
نتیجه‌گیری:در الگوریتم پیشنهادی، مقدار خطای مثبت اشتباه و زمان شناسایی ندول‌ها به‌میزان قابل قبولی کاهش یافت و تمام نواحی مشکوک به‌توده‌های سرطانی با دقت و سرعت بالایی شناسایی شدند.
متن کامل [PDF 927 kb]   (768 دریافت) |   |   متن کامل (HTML)  (37028 مشاهده)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1397/3/6 | پذیرش: 1397/6/17 | انتشار: 1399/4/10