دوره 27، شماره 9 - ( آذر 1398 )                   جلد 27 شماره 9 صفحات 1863-1859 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ezatiyazdani D, Vardiyan R, Shahedi A. A case report of a variation from the third part of the axillary artery (Branching of the lateral thoracic artery from the third part of the axillary artery). JSSU 2020; 27 (9) :1859-1863
عزتی یزدانی دانیال، وردیان ریحانه، شاهدی عباس. گزارش یک مورد واریاسیون از بخش سوم شریان آگزیلاری (انشعاب شریان توراسیک خارجی از بخش سوم شریان آگزیلاری). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1398; 27 (9) :1859-1863

مقدمه: شریان آگزیلاری (Axillary) ادامه شریان ساب‌کلاوین ((Subclavian می‌باشد که ناحیه آگزیلاری را خون‌رسانی می‌کند. این شریان از کنار خارجی دنده اول شروع شده و در کنارتحتانی عضله terse major ترس‌ماژور خاتمه می‌یابد و بعد از آن به نام شریان بازویی در بازو طی مسیر می‌کند، واریاسیون  Variationشریان آگزیلاری امری شایع است و با توجه به این‌که اندام فوقانی را مشروب می‌کند از لحاظ پزشکی دانستن این واریاسیون‌ها امر مهمی به نظر می‌رسد که یک مورد نادر آن‌ را در هنگام تشریح به روش کلاسیک آناتومی‌ در حفره زیربغل سمت راست یک جسد مذکر با سن تقریبی 65-60 سال در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد مشاهده گردید که بدین شرح می‌باشد: شریان توراسیک خارجی  lateral thoracic artery که به‌طور معمول از قسمت دوم شریان آگزیلاری جدا می‌شود در این مورد از شاخه Thoracodorsal artery توراکو‌دورسال بخش سوم جدا شده است. از آن‌جا که شریان آگزیلاری در معرض آسیب وپارگی میباشد، به‌خصوص در موارد جا انداختن درفتگی‌های شانه و یا برداشتن غدد لنفاوی زیر بغل‌ و هم‌چنین استفاده از شریان‌های اندام فوقانی برای اعمال جراحی bypass عروق کرونر،‌ بنابراین آگاهی از آناتومی طبیعی و واریاسیون‌های شریان آگزیلاری برای متخصصین علوم پزشکی به‌خصوص جراحان و آناتومیست‌ها مفید خواهد بود.

نوع مطالعه: گزارش مورد | موضوع مقاله: علوم تشریح
دریافت: 1397/1/27 | پذیرش: 1397/10/29 | انتشار: 1398/11/7