مقدمه: تاکنون مطالعات محدودی در زمینه اثرات ضدسرطانی و ایمونومدولاتوری شیره میوه انجیر انجام شدهاست. هدف از مطالعه تجربی حاضر بررسی تاثیر شیره انجیر بر سلولهای سرطانی و بر تکثیر لنفوسیتها و تولید سیتوکاین از آنها میباشد.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی پس از تهیه عصاره متانولی از شیره انجیر، تاثیر آن بر ردههای سرطانی مختلف شامل Fen (سرطان مثانه)، K562 (لوسمی میلوئیدی)، Hela (سرطان سرویکس)، Jurkat (لوسمی لنفوئیدی) و Raji (لنفوم) به روش کالریمتری MTT بررسی شد. برای بررسی تأثیر عصاره بر تکثیر لنفوسیتها و زندهمانی آنها از روشهای سنجش تکثیر سلولی BrdU و فلوسیتومتری استفاده گردید. تولید سیتوکاینها با روش الیزا اندازهگیری شد. نتایج به دست آمده با استفاده از نرمافزارversion 16 SPSS و آزمونهای آماری استیودنت تی تست و آنالیز واریانس یک طرفه مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: عصاره شیره انجیر بیشترین تاثیر مهاری را بر رشد سلولهای K562 µg/ml)234=IC50( و کمترین تاثیر را بر سلولهای Hela ( IC50>1000µg/ml) نشان داد (0/05>p). در بررسی ویژگی ایمونومدولاتوری عصاره بر لنفوسیتها، با افزایش غلظت عصاره کاهش تکثیر لنفوسیتی مشاهده شد. بهطوریکه میزان ایندکس پرولیفراسیون از 2/06±1/0 در غلظت 0/1 به 0/2±0/13 در غلظت 800 میکروگرم در میلیلیتر عصاره رسید )0/001>p). در آزمایش فلوسیتومتری اثر کشندگی معناداردر غلظت 400 میکروگرم درمیلیلیتر و بیشتر ازآن دیده شد. عصاره شیره انجیر در غلظتهای 100 و 200 میکروگرم در میلیلیتر قادر به مهار و کاهش معنادار ترشح اینترفرون گاما و اینترلوکین 4 بود.
نتیجهگیری: شیره انجیر دارای اثرات سیتوتوکسیک بر سلولهای سرطانی بهخصوص رده لوسمیک K562 بود که تاییدکننده اثرات ضدسرطانی آن است و همچنین در غلظتهای کمتر توانست تکثیر لنفوسیتها و تولید سیتوکاین را کاهش دهد که مفید بودن احتمالی آنرا در مهار سیستم ایمنی در بیماریهای مرتبط نشان میدهد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ایمونولوژی دریافت: 1396/11/18 | پذیرش: 1397/2/22 | انتشار: 1399/12/10