دوره 26، شماره 11 - ( بهمن 1397 )                   جلد 26 شماره 11 صفحات 988-978 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaiyan Gharagozlu N, Baghbani-Arani F, Sadat Shandiz S A. Identification of the chemical constituents of aqueous and alcoholic Glycyrrhiza glabra root extracts and its comparative apoptotic study against human hepatocarcinoma cell line . JSSU 2019; 26 (11) :978-988
رضائیان قراگزلو نیما، باغبانی آرانی فهیمه، سادات شاندیز سید عطا اله. شناسایی ترکیبات شیمیایی عصاره های آبی و الکلی ریشه گیاه شیرین بیان و مقایسه تاثیر آپوپتوزی آنها بر روی رده سلولی سرطان کبد. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1397; 26 (11) :978-988

مقدمه: کارسینومای هپاتوسلولار HCC Hepatocellular carcinoma   به‌عنوان یکی از شایع‌ترین بدخیمی اولیه کبد و سومین علت شایع مرگ در اثر سرطان به شمار می‌رود. این مطالعه با هدف بررسی مقایسه‌ای ترکیبات شیمیایی و آپوپتوز سلولی دو نوع عصاره الکلی و آبی ریشه گیاه شیرین بیان بر روی رده سلولی سرطانی کبد HepG2  انجام گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی، ترکیبات شیمیایی عصاره‌های آبی و الکلی گیاه شیرین بیان با استفاده از روش GC/MS مورد ارزیابی قرار گرفته شد. رده سلولی سرطان کبد HepG2 در محیط کشت RPMI1640 حاوی 10 % سرم جنین گاوی تحت شرایط دمای 37 درجه سانتی‌گراد و دی اکسید‌کربن 5 درصد رشد داده شدند. فعالیت سمی عصاره‌های آبی و الکلی با کمک آزمون رنگ آمیزی MTT طی زمان 24 ساعت محاسبه شد. به‌منظور ارزیابی القای آپوپتوز در سلول‌های HepG2 از رنگ‌آمیزی هوخست 33258 استفاده شد.
نتایج: آنالیز داده‌های فیتوشیمیایی عصاره آبی، تعداد 18 ترکیب را نشان داد که عمده‌ترین میزان آن مربوط به Dodecane (34/13‌%) و2',6'-Dihydroxyacetophenone bis(trimethylsilyl) ether (48/12‌%) بود. آنالیز داده‌های فیتوشیمیایی عصاره الکلی، 17 ترکیب شیمیایی شناسایی شد که بیشترین درصد مواد تشکیل دهنده آن Pentadecane (78/7‌%) و 2,6,11,15-Tetramethylhexadecane (67/4‌%) بود. نتایج تست MTT نشان داد که سلول‌های تیمار شده با عصاره‌ها سمیت سلولی وابسته به دوز دارند. نتایج رنگ آمیزی هوخست 33258 نشان داد عصاره الکلی نسبت به آبی می‌تواند باعث قطعه قطعه شدن بیشتر DNA هسته‌ای رده سلولی سرطانی HepG2 شود.
نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این پژوهش می‌توان گفت که عصاره الکلی ریشه گیاه شیرین‌بیان نسبت به عصاره آبی اثر القای آپوپتوز بیشتری بر روی سلول‌های سرطانی HepG2 دارد و با تحقیقات بیشتری می‌توان از آن در درمان سرطان کولون بهره برد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زیست شناسی
دریافت: 1396/10/20 | پذیرش: 1397/2/22 | انتشار: 1397/12/24