دوره 26، شماره 8 - ( آبان 1397 )                   جلد 26 شماره 8 صفحات 661-646 | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hoseyni Z S, yousefi Afrashteh M, Morovati Z. Meta-analysis of the effectiveness of mindfulness-based treatments for depression and anxiety (research studies in Iran from 1380 to 1395) . JSSU 2019; 26 (8) :646-661
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-4399-fa.html
حسینی زهرا سادات، یوسفی افراشته مجید، مروتی ذکراله. فراتحلیل اثربخشی درمان‌های مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی و اضطراب (پژوهش های منتشر شده در ایران بین سال‌های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۵) . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1397; 26 (8) :646-661

URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-4399-fa.html


چکیده:   (4488 مشاهده)
مقدمه: افسردگی و اضطراب از شایع­ترین اختلال­های روان شناختی محسوب می­شوند، بنابراین لازم است تا در جهت ارتقای روش­های درمانی میزان اثربخشی درمان­های گوناگون مورد مطالعه قرار بگیرد. از این رو پژوهش حاضر، با هدف بررسی فراتحلیل میزان اثربخشی درمان­های مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی و اضطراب بر اساس تحقیقات صورت گرفته در ایران بین سال­های ۱۳۸۰ تا ۱۳۹۵ صورت گرفته است.
روش بررسی: در این پژوهش از روش فراتحلیل استفاده گردید و پس از بررسی تعداد زیادی از مقالات و پژوهش­های صورت گرفته، با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی مثل SID، Magiran، Irandoc، Civilica، Ricest، Noormags  و Ensani.ir ۳۸ مطالعه انتخاب گردید. هم چنین در جهت رعایت ملاک­های ورود و استخراج اطلاعات مربوط به هر مطالعه از چک لیست استفاده شد و در نهایت ۵۹ اندازه اثر گزارش گردید. تحلیل­های آماری مربوطه با استفاده از نرم افزار فراتحلیل جامع (CMA-2) صورت گرفته است.
نتایج: یافته­های حاصل نشان داد که درمان­های مبتنی بر ذهن آگاهی به­طور معنی­دار در سطح خطای کمتر از ۰۵/۰ بر افسردگی و اضطراب موثر بوده است و اندازه اثر ترکیبی حاصل برای افسردگی و اضطراب بر حسب مقیاس هم بستگی به ترتیب ۵۷۴/۰ و ۶۰۷/۰، بر حسب مقیاس تفاوت میانگین­های استاندارد ۴۲۷/۱ و ۵۵۴/۱ و بر حسب مشخصه g هجز نیز ۳۸۹/۱ و ۵۱۱/۱ گزارش شد. هم چنین بررسی متغیر جنسیت به عنوان متغیر تعدیل کننده نیز عدم معنی­داری تفاوت مشاهده شده را نشان داد.
نتیجه‌گیری: نتیجه این فراتحلیل نشان می­دهد که درمان­های مبتنی بر ذهن آگاهی با استفاده از تکنیک­هایی چون توجه بر زمان حال و پذیرش بدون قضاوت هیجان­ها در بهبود نشانه­های افسردگی و اضطراب به­طور معنی دار و با اندازه اثر بالا موثر است.
واژه‌های کلیدی: فراتحلیل، ذهن آگاهی، افسردگی، اضطراب
متن کامل [PDF 1037 kb]   (1690 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1396/8/28 | پذیرش: 1396/12/19 | انتشار: 1397/10/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb