دوره 26، شماره 1 - ( فروردین 1397 )                   جلد 26 شماره 1 صفحات 39-27 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sadegheih A, Savari M, Nickfarjam A. Using Mixed Integer Linear Programming Model For Beam Angle And Fluence Map Optimization In Intensity- Modulated Radiation Therapy . JSSU 2018; 26 (1) :27-39
صادقیه احمد، سواری مریم، نیک فرجام ابوالفضل. استفاده از مدل برنامه‌ریزی خطی مختلط عدد صحیح جهت بهینه-سازی زاویه و شدت پرتو در پرتودرمانی با شدت مدوله شده. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1397; 26 (1) :27-39

مقدمه: پرتودرمانی با شدت مدوله شده یکی از روش­های درمان تومورهای سرطانی می­باشد. میزان کارآیی این روش وابسته به دقت وکیفیت طراحی درمان می­باشد. بنابراین نیاز به برنامه­ای جهت انتخاب هم­زمان زاویه و شدت پرتو مشاهده می­شود.
روش بررسی: در این پژوهش یک مدل برنامه­ریزی خطی مختلط عدد صحیح برای بهینه­سازی هم­زمان زاویه و شدت در محیط برنامه­نویسی GAMS ارائه گردید. برای پیاده­سازی مدل، بعد از تهیهCT بیمار به کانتورینگ ارگان­ها توسط نرم­افزار CERR پرداخته و ماتریس اثر مربوط به هر ارگان­ حاصل شد. بعد از جمع­آوری ورودی­های مسأله، برای به دست آوردن خروجی­های مورد نظر از
حل‌کننده‌
CPLEX نرم­افزار GAMS استفاده شد.
نتایج: در نهایت، مورد واقعی سرطان سر و گردن برای نشان دادن کارایی مدل بررسی شده است. از بین زاویه­ها کاندید، ، به عنوان زاویه­ها تابش بهینه انتخاب شده است. حداکثر دوز دریافت شده توسط ساقه مغز 999/3، فک پایین 70، چشم چپ 026/0، چشم راست 440/0، غده بناگوشی 881/0، کیاسمای اپتیک 177/0، عصب بینایی 167/0، نخاع 929/9 گری و حداقل دوز دریافت شده توسط تومور 70 گری است. هم­چنین مقدار بهینه شدت بیملت­ها برای پیاده­سازی طرح درمان بر روی بیمار به دست آمده است.
نتیجه‌گیری: مقدار دوز دریافت شده توسط هر ارگان نسبت به دوزهای تجویزی بهبود قابل توجهی داشته است. هم­چنین مقایسه­ نمودار دوز- حجم حاصل از حل یک مسأله مشترک توسط مدل و نرم­افزار CERR، بیانگر عملکرد مطلوب مدل است که در نتیجه نرخ امنیت را بهبود می­دهد و عوارض برای بافت­های سالم را کاهش می­دهد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیک پزشکی
دریافت: 1396/5/3 | پذیرش: 1396/10/30 | انتشار: 1397/2/18