دوره 25، شماره 8 - ( آبان 1396 )                   جلد 25 شماره 8 صفحات 657-641 | برگشت به فهرست نسخه ها

Asayesh M H, Farahbakhsh K, Delavar A, Salimi Bajestani H. Psychosomatic Reactions and Physiological Effects of Infidelity among the Female Victims: A Phenomenological Study . JSSU 2017; 25 (8) :641-657
آسایش محمدحسن، فرحبخش کیومرث، دلاور علی، سلیمی بجستانی حسین. واکنش‌های روان- تنی و آثار جسمانی ناشی از بی‌وفایی در زنان قربانی بی‌وفایی همسر: یک مطالعه پدیدارشناسی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1396; 25 (8) :641-657

مقدمه: از بین دلایل مختلف مشکلات روان- تنی، بی‌وفایی اثرات زیانباری بر ابعاد سلامت قربانی دارد. هدف از انجام پژوهش حاضر، شناسایی واکنش‌های روان- تنی و آثار جسمانی بی وفایی بر زنان قربانی بی وفایی بود.

روش: با توجه به هدف پژوهش، در این مطالعه از یک روش کیفی استفاده شد و نمونه‌های آن را زنان قربانی بی وفایی همسر ساکن شهر تهران تشکیل دادند. جهت انتخاب نمونه‌ها، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. از طریق مصاحبه عمیق، 18 زن قربانی بی وفایی همسر مورد بررسی قرار گرفتند. جهت تحلیل یافته‌ها از روش تحلیل موضوعی (تماتیک) استفاده گردید.

یافته‌ها: نتایج نشان داد که افراد واکنش‌های روان-تنی متفاوتی به بی وفایی همسر نشان دادند. تجزیه و تحلیل داده‌ها منجر به تولید 12 مقوله اصلی و 39 مقوله فرعی گردید. مقوله‌های اصلی واکنش‌های روان-تنی عبارت بود از: 1- اختلال در خواب و رؤیا، 2- اختلال در خورد و خوراک، 3- اختلال در عملکرد مغزی، 4- بروز علایم جسمانی اضطراب و استرس، 5- مشکلات فشار خون، 6- اختلال هورمونی، 7- علایم پیری زودرس، 8- مشکلات معدی، 9- مشکلات تنفسی و ریوی، 10- مشکلات چشمی، 11- مشکلات قلبی و عروق، 12- صدمات جسمانی مستقیم.

بحث و نتیجه گیری: نتایج نشان داد که بی وفایی پدیده‌ای روانشناختی و با آثار جسمانی و روان-تنی است، که این آثار توسط همۀ زنان قربانی به طور یکسان تجربه نمی‌شود. این امر بیانگر ادراک متفاوت زنان قربانی و فرایندهای مرتبط با آن است که موجب ایجاد الگوهای متفاوتی از واکنش‌دهی روان- تنی به بی‌وفایی در آنها می‌شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1395/10/5 | پذیرش: 1396/4/18 | انتشار: 1396/9/13