دوره 25، شماره 12 - ( اسفند 1396 )                   جلد 25 شماره 12 صفحات 1002-994 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sanjarani F, Esmaeilidehaj M, Zareh-Mehrjardi F, Eghbali T, Ebrahim Rezvani M. The effect of salvigenin on learning, memory and mRNA expression rate of Brain-derived neurotrophic growth factor (BDNF) in maleAlzheimer disease model rat hippocampus . JSSU 2018; 25 (12) :994-1002
سنجرانی فاطمه، اسمعیلی دهج منصور، زارع مهرجردی فاطمه، اقبالی طیبه، رضوانی محمد ابراهیم. اثر سالویجنین بر یادگیری و حافظه و میزان بیان ژن mRNA فاکتور رشد دهنده عصبی مشتق از مغز (BDNF ) در هیپوکمپ موش صحرایی نر آلزایمری شده. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1396; 25 (12) :994-1002

مقدمه: سالویجنین نوعی فاوونووید گیاهی است اثر آن بر حافظه و یادگیری مطالعه نشده است. هدف از این مطالعه تعیین اثر سالویجنین بر یادگیری و حافظه و میزان بیان ژن mRNA فاکتور رشد عصبی مشتق از مغز (Brain derived neurotrophic factor, BDNF ) در هیپوکمپ موش صحرایی نر آلزایمری شده می‌باشد.
روش بررسی: برای ایجاد مدل آلزایمری از تزریق داخل صفاقی دی گالاکتوز با دوز mg/kg 120 به مدت 45 روز به موشهای صحرایی‌نر استفاده شد. 4 گروه هفت‌تایی از موش‌ها شامل گروه کنترل بدون تیمار، گروه آلزایمر که بوسیله تزریق داخل صفاقی دی‌گالاکتوز با دوز mg/kg 120 به مدت 45 روز دچار آلزایمر شدند. گروه‌های دریافت کننده سالویجنین در دوز 10 و20 میلی‌گرم بر کیلوگرم بودند. حافظه موشها 2 و 7 روز پس از یادگیری ارزیابی و میزان بیان ژن BDNF ارزیابی گردید.
نتایج: نتایج مطالعه نشان داد که تجویز روزانه دوزهای مختلف سالویجنین می‌تواند موجب افزایش معنی‌دار در مدت زمان تاخیر در ورود به محفظه تاریک شود (0.05p<) که در موش‌های آلزایمر نسبت به گروه کنترل افزایش یافته بود (0.05p<). میزان بیان mRNA ژن فاکتور BDNF در گروه آلزایمر بطور معنی‌داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافت (0.05p<). سالویجنین توانست میزان بیان این ژن را نسبت به گروه کنترل بطور معنی‌داری افزایش دهد (0.01p<).
نتیجه گیری: بطور کلی میتوان نتیجه‌گرفت که سالویجنین می‌تواند باعث بهبود حافظه ناشی از آلزایمر در موش‌های صحرایی شود. همین طور میزان بیان ژن mRNA فاکتور BDNF را در موش‌های آلزایمری افزایش می‌دهد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1395/10/4 | پذیرش: 1396/10/30 | انتشار: 1397/2/5