دوره 25، شماره 5 - ( مرداد 1396 )                   جلد 25 شماره 5 صفحات 360-347 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sharifi M, Tatari M, Shirmardi S P. Investigation of the Effect of Proton Energy on the Depth-dose Distribution in the Proton Therapy of the Eye Tumor Using MCNPX Code. JSSU 2017; 25 (5) :347-360
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-3991-fa.html
شریفی مهدیه، تاتاری منصوره، شیرمردی سید پژمان. بررسی اثر تغییر انرژی بر توزیع عمق-دوز در پروتون درمانی تومور چشمی با استفاده از کد MCNPX . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1396; 25 (5) :347-360

URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-3991-fa.html


چکیده:   (5413 مشاهده)
مقدمه: منحنی توزیع عمق- دوز پروتون­ها در ماده دارای بیشینه­ای به نام قله براگ است. قله­های براگ ناشی از یک باریکه پروتون تک انرژی خیلی باریک هستند. به منظور پوشش کل‌ تومور بایستی قله براگ پهن‌شده ایجاد کرد. قله براگ پهن شده از برهم­نهی چندین قله براگ به­دست می­آید. هدف از این پژوهش پوشش یک تومور چشمی در پروتون­درمانی است به طوری­که بافت­های سالم کمترین آسیب را ببینند.
روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی، شبیه­ سازی­ ها با استفاده از کد MCNPX انجام شده است. یک تومور در فانتوم چشم در نظر گرفته شده است. باریکه­های پروتون با انرژی­های مختلف فانتوم چشم را تحت تابش قرار می­دهند. از چرخ­ مدولاتور از جنس پلی‌استایرن برای ایجاد قله براگ پهن‌شده در ناحیه تومور استفاده شد.
نتایج: با تغییر انرژی باریکه پروتون از MeV 20 تا MeV 38، قله­های براگ در عمق­های مختلفی از تومور ایجاد می­شوند. قله براگ مربوط به باریکه پروتون با انرژی MeV 32/85 دقیقا در انتهای تومور قرار می­گیرد. با استفاده از باریکه پروتون با انرژی MeV 32/85 و یک چرخ مدولاتور از جنس پلی­استایرن و با ضخامت­های مختلف، قله­های براگ مختلفی ایجاد می­شود. قله براگ پهن­شده از برهم‌نهی قله­های براگ مختلف در ناحیه تومور ایجاد می­شود. از برهم­کنش هسته‌ای غیر الاستیک پروتون­ها با هسته­ های بافت­های مختلف چشم، نوترون­ها و فوتون­ها تولید می­شوند. دوز جذبی و شار نوترون­ها و فوتون­های ثانویه در مقایسه با توزیع عمق- دوز پروتون‌ها خیلی کمتر است و دوز جذب شده کل در تومور بیشتر از سایر بافت­های چشم است.
نتیجه‌گیری: با استفاده از چرخ مدولاتور می‌توان تومور را تحت تابش قرار داد به­طوریکه کمترین آسیب به بافت­های مجاور وارد شود. نتایج نشان می‌دهند که بیش از 92% دوز کل ناشی از ذرات ثانویه و پروتون‌ها توسط تومور جذب می­شود.
متن کامل [PDF 1090 kb]   (2099 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1395/9/16 | پذیرش: 1396/5/7 | انتشار: 1396/7/5

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به ماهنامه علمی پ‍ژوهشی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | SSU_Journals

Designed & Developed by : Yektaweb