دوره 24، شماره 9 - ( آذر 1395 )                   جلد 24 شماره 9 صفحات 705-690 | برگشت به فهرست نسخه ها

erfani majd N, shahriari A, tabandeh M, soleymani Z. Study of Okra Powder (Abelmoscus Esculentus) Effects on Histology of Liver Tissue and Sero-Biochemical Parameters in Diabetic Rats (HFD/STZ). JSSU 2016; 24 (9) :690-705
عرفانی مجد نعیم، شهریاری علی، تابنده محمدرضا، سلیمانی زهرا. مطالعه اثرات پودر بامیه (Abelmoscus Esculentus) بر هیستولوژی بافت کبد و شاخص‌های بیوشیمیایی سرم موش صحرایی دیابتی HFD/STZ. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1395; 24 (9) :690-705

مقدمه: دیابت نوع 2، نوعی بیماری متابولیکی است  که با هیپرگلیسمی، هیپرلیپیدمی و اختلال عملکرد کبد مرتبط میباشد. هدف از مطالعه حاضر، ارزیابی اثرات محافظتی پودر بامیه بر روی آسیب کبدی در موش‌های دیابتی نوع 2 (HFD/STZ) است.

روش بررسی: در این مطالعه تجربی 25 سر موش صحرایی ماده با نژاد ویستار و با میانگین وزنی (g 220-200) به طور تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند: 1) گروه کنترل: موش‌هایی که با غذای استاندارد تغذیه شدند، 2) موش‌های سالمی که به مدت 4 هفته پودر بامیه (mg/kg200) دریافت کردند، 3) گروه دیابتی(HFD/STZ): موش‌هایی که با رژیم چربی بالا (60%) به مدت 4 هفته تغذیه شدند و سپس به آن‌ها دوز پایینی از استرپتوزوتوسین (mg/kg35) تزریق شد، 4) موش‌های دیابتی که به مدت 4 هفته پودر بامیه (mg/kg200) دریافت کردند، 5): موش‌های دیابتی که به مدت 4 هفته متفورمین (mg/kg200) دریافت کردند. در انتهای آزمایش پارامترهای بیوشیمیایی در سرم اندازه‌گیری شدند. نمونه‌های کبد برداشته شدند و برش‌های 6-5 میکرومتری تهیه و با H&E و سودان بلک رنگ‌آمیزی شد.

نتایج: نتایج نشان داد که همه پارامترهای بیوشیمیایی به جز HDL-C و انسولین سرم، در موش‌های دیابتی HFD/STZ افزایش یافتند در حالی که در گروه تیمار شده با پودر بامیه، در مقایسه با گروه دیابتی کم شده بودند (05/0p<). تغییرات ساختاری کبد در گروههای دیابتی تیمار شده با پودر بامیه و متفورمین بهبود یافته بود.

نتیجه‌گیری: یافتههای ما اثرات ضد هیپرگلیسمی و هیپولیپیدمیک پودر بامیه را تائید کرد؛ بنابراین به نظر می‌رسد نقش مهمی در مدیریت دیابت نوع 2 داشته باشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی
دریافت: 1395/4/25 | پذیرش: 1395/8/1 | انتشار: 1395/10/12