Forat Yazdi M, Giahi Yazdi M, Sorbi M H. Comparing the quality of life and Strategies for Coping with Stress in cancer and non-cancer patients in Yazd
. JSSU 2017; 25 (4) :322-332
URL:
http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-3782-fa.html
فرات یزدی محمد، گیاهی یزدی مهرنوش، سربی محمد حسین. بررسی مقایسۀ کیفیت زندگی و راهبردهای مقابله با استرس در بیماران سرطانی و افراد غیر مبتلا در شهر یزد. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1396; 25 (4) :322-332
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-3782-fa.html
چکیده: (6686 مشاهده)
مقدمه: سرطان یک بیماری فلجکننده و صعبالعلاجی است که علاوه بر سلامت جسم، بهزیستی روانی و اجتماعی مبتلایان را تحت تأثیر قرار داده و باعث اختلال در روند زندگی مبتلایان میشود. پژوهش حاضر با هدف سنجش میزان کیفیت زندگی و شناخت راهبردهای مقابله با استرس در بیماران سرطانی و مقایسۀ میزان آن در افراد غیر مبتلا در شهر یزد انجام گرفته است.
روش بررسی: در این مطالعه تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد، 53 زن مبتلا به بیماری سرطان که به کلینیک درمانی خصوصی سرطان مراجعه کرده بودند و 94 زنان غیر مبتلا به سرطان در شهر یزد، حضور داشتند. شیوۀ نمونهگیری در این پژوهش از نوع هدفمند بود. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه جمعیت شناختی، مقابله با شرایط پراسترس (CISS) و مقیاس سنجش بهزیستی اجتماعی- اقتصادی استفاده شد. دادهها نیز با نرمافزار SPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
نتایج: سبک مقابله مسألهمدار در بین شرکتکنندگان با میانگین و انحراف معیار 89/7 ±34/50 متداولترین راهبرد مقابله با استرس بود. میزان کیفیت زندگی نیز در بین شرکتکنندگان با 72/7 ±47/47 در حد متوسط بود. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین سبکهای مقابلهای مسألهدار و اجتنابی با کیفیت زندگی و خرده مقیاسهای آن رابطۀ مثبت معناداری وجود دارد (0.01> p)، با این وجود، بین سبک مقابله هیجانمدار با کیفیت زندگی و خرده مقیاسهایش رابطۀ معنیداری به دست نیامد. تحلیل واریانس یکطرفه نیز نشان داد زنان مبتلا به سرطان از سبک مقابلۀ اجتنابی منفی بیشتری نسبت به زنان غیر مبتلا به سرطان برخوردار بودند، اما از لحاظ دیگر متغیرهای پژوهش تفاوت معنیداری بین دو گروه به دست نیامد (05/0< p).
نتیجهگیری: نتایج به طور کلی نشان میدهد استفاده مناسب از راهبردهای مقابله با استرس در کیفیت زندگی افراد مؤثر است؛ بنابراین لازم است مداخلات روانشناختی و مدیریت استرس برای بالا بردن وضعیت روانی و کیفیت زندگی بیماران سرطانی مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
روانشناسی دریافت: 1395/4/1 | پذیرش: 1396/2/9 | انتشار: 1396/7/5