مقدمه: اگرچه امروزه خطر انتقال باکتریهای بیماریزا از طریق تزریق فرآوردههای خونی کاهش یافته است اما هنوز امکان انتقال این عوامل از طریق تزریق این نوع فرآوردهها وجود دارد. هدف این مطالعه بررسی آلودگی نمونههای فرآورده پلاکت با باکتریهای هوازی در مرکز انتقال خون اصفهان بوده است.
روش بررسی: در بهار و تابستان 1393، تعداد 2000 نمونه فرآورده پلاکتی بصورت تصادفی در مدت 5 ماه برای بررسی آلودگی با باکتریهای هوازی جمعاوری شدند. ابتدا نمونهها در محیط کشت مایع تیوگلیکولات کشت داده شدند. باکتریهای رشد کرده در محیط با استفاده از رنگآمیزی گرم و آزمایشات بیوشیمیایی، شناسایی شدند. سپس از باکتریهای جداسازی شده DNA استخراج گردیده و بر روی آنها برای ژن rRNA S16 آزمایش PCR انجام شد. سپس محصولات PCR تعیین توالی شده و باکتریها در حد گونه شناسایی گردیدند.
نتایج: در این تحقیق چهار نمونه آلوده تشخیص داده شد. باکتریهای جدا شده عبارت بودند از: کلبسیلاپنومونیه 1 مورد، استافیلوکوکوس اورئوس 1 مورد، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس 1 مورد و استافیلوکوکوس همولیتیکوس 1 مورد که پس از تعیین توالی ژن S rRNA16 در این باکتریها به ترتیب 97%، 83%، 99% و 90% همولوگی مشاهده گردید.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق ممکن است فرآوردههای پلاکت به باکتریهای هوازی آلوده باشند؛ بنابراین فراهم نمودن شرایط مناسب در مراکز انتقال خون و سایر مراکز درمانی جهت انجام آزمایشهای غربالگری برای شناسایی آلودگیهای باکتریایی در فرآوردههای پلاکتی قبل از استفاده از این فرآوردهها ضروری به نظر میرسد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |