دوره 24، شماره 5 - ( مرداد 1395 )                   جلد 24 شماره 5 صفحات 397-387 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mirzaei M, Daryafti H, Fallahzadeh H, Azizi B. Evaluation of Depression, Anxiety and Stress in Diabetic and Non-Diabetic Patients. JSSU 2016; 24 (5) :387-397
میرزایی مسعود، دریافتی حوا، فلاح زاده حسین، عزیزی بهمن. بررسی افسردگی، اضطراب و استرس در افراد دیابتی و غیر دیابتی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1395; 24 (5) :387-397

مقدمه: افسردگی از شایع‌ترین اختلالات روان‌پزشکی است و دیابت نیز از بیماری‌های مزمن شایع است. کنترل قند خون در بیماران افسرده مشکل‌تر از افراد سالم است. این مطالعه باهدف بررسی افسردگی، اضطراب و استرس در افراد دیابتی و غیر دیابتی انجام شد.

روش بررسی: مطالعه حاضر به روش مقطعی تحلیلی با استفاده از داده‌های مطالعه سلامت مردم یزد(یاس) در سال94-1393 انجام‌شد. حجم نمونه مطالعه حاضر 3514 نفر بود. جهت سنجش اضطراب و استرس و افسردگی از پرسشنامه DASS21 استفاده شد. داده‌ها با نرم‌افزارSPSS20 آنالیز شد.

نتایج: شیوع افسردگی، اضطراب و استرس در افراد دیابتی به ترتیب 4/42 درصد، 7/48 درصد، 6/45 درصد و در افراد غیر دیابتی 5/35 درصد، 34 درصد و 3/38 درصد به دست آمد. این مطالعه ارتباط معنی‌داری بین بیماری دیابت و ابتلا به افسردگی و اضطراب و استرس را آشکار ساخت. در افراد دیابتی بیشترین افسردگی مربوط به زنان و افراد مجرد بود. همچنین در افراد دیابتی بیشترین اضطراب مربوط به زنان و افراد دارای سطح تحصیلات پایین‌تر از دیپلم و دارا بودن حداقل یکی از عوارض دیابت بود. بیشترین استرس هم مربوط به زنان و افراد مجرد و دارا بودن عوارض دیابت بود. بین متغیر سن و تحصیلات و داشتن عوارض دیابت و ابتلا به افسردگی ارتباط معنی‌دار آماری مشاهده نشد.

نتیجه‌گیری: با توجه به شیوع بیشتر افسردگی، اضطراب و استرس در بیماران دیابتی انجام مشاوره روان‌پزشکی و در صورت لزوم درمان این اختلالات توصیه می‌شود.

واژه‌های کلیدی: افسردگی، اضطراب، استرس، دیابت
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اپیدمیولوژی