دوره 24، شماره 4 - ( تیر 1395 )                   جلد 24 شماره 4 صفحات 303-296 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kalani Z, Rasooli K, Andishmand A. The Effect of Time of Complete Bed Rest and Keep the Sand Bag on the Intensity of Back Pain after Coronary Angiography. JSSU 2016; 24 (4) :296-303
کلانی زهره، رسولی خلیل، اندیشمند عباس. تاثیر طول مدت استراحت مطلق در تخت و حفظ کیسه شن بر شدت کمردرد بیماران پس از آنژیوگرافی عروق کرونر. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1395; 24 (4) :296-303

مقدمه: آنژیوگرافی عروق کرونر یک روش تشخیصی پرکاربرد در تشخیص و بیماری‌های عروق کرونر است. پس از انجام آنژیوگرافی به منظور پیشگیری از عوارض احتمالی ناشی از ترومای عروقی، بیماران به مدت 24-6 ساعت به استراحت در تخت در وضعیت خوابیده به پشت محدود می‌شوند که منجر به ناراحتی و کمردرد می‌شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر طول مدت استراحت مطلق در تخت و حفظ کیسه شن بر شدت کمردرد بیماران پس از آنژیوگرافی عروق کرونر انجام شد.

روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی است. تعداد 228 بیمار با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه کنترل به مدت 4 ساعت با کیسه شن و 6 ساعت بعد از برداشتن کیسه شن (جمعاً 10 ساعت) استراحت مطلق داشتند. گروه مداخله 1 به مدت 2 ساعت با کیسه شن و 6 ساعت بعد از برداشتن کیسه شن (جمعا ً8 ساعت) و گروه مداخله 2 به مدت 4 ساعت با کیسه شن و 3 ساعت بعد از برداشتن کیسه شن (جمعاً 7 ساعت) استراحت مطلق داشتند. شدت کمردرد بیماران در هر سه گروه در بدو ورود به بخش، ساعت دوم، چهارم، ششم، هشتم، دهم و صبح روز بعد از آنژیوگرافی با استفاده از مقیاس عددی درد ارزیابی شد.

نتایج: هیچ‌کدام از بیماران در گروه‌های کنترل و مداخله دچار عوارض عروقی و اختلالات همودینامیک نشدند، بیماران گروه مداخله 2 با زمان استراحت کل 7 ساعت در مقایسه با دو گروه دیگر مطالعه درد کمر کمتری داشتند (001/0P<).

نتیجه‌گیری: یافته‌های این پژوهش نشان داد که کاهش زمان استراحت بیماران در تخت و حفظ کیسه شن ضمن آنکه عوارض عروقی و همودینامیکی را به دنبال ندارد، به طور قابل توجهی با کاهش در میزان بروز درد کمر همراه است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: پرستاری
دریافت: 1394/11/14 | پذیرش: 1395/2/25 | انتشار: 1395/7/6