مقدمه: مراقبت از بیمار مزمن باعث فشار یا بار مراقبتی، کاهش زمان برای فعالیتهای معمول و مراقبت از خود، همچنین موجب کاهش سازگاری در مقابله با استرسها و اختلال در سلامت جسمی و روانی، عاطفی، اجتماعی و رفاه مالی مراقبین میگردد، لذا این پژوهش با هدف تعیین تأثیر الگوی مراقبت پیگیر بر وضعیت سلامت اجتماعی مراقبین خانوادگی بیماران تحت عمل جراحی عروق کرونر انجام گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی تک گروهی است. نمونههای پژوهش 48 مراقب خانوادگی بیماران تحت عمل جراحی پیوند عروق کرونر بودند که به روش نمونهگیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. ابزار گردآوری دادهها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیکی و پرسشنامه استاندارد بار مراقبتی نواک و گست میباشد که در ابتدا و 8 هفته پس از مداخله اندازهگیری شد. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی(تی زوجی و آنالیز کوواریانس) توسط نرمافزار SPSS نسخه 16 صورت گرفت.
نتایج: میانگین نمرات بار مراقبتی مربوط به حیطه اجتماعی قبل از مداخله 11/6 ± 86/3 و بعد از مداخله 33/2±81/1 بود. در بررسی ابعادی پنج گانه بار مراقبتی، الگوی مراقبت پیگیر بر روی همه ابعاد بار مراقبتی تأثیر داشت و باعث کاهش بار مراقبتی مربوط به تمامی ابعاد شده است به طوری که حیطه اجتماعی نیز کاهش چشمگیری داشته است(01/0p<).
نتیجهگیری: اجرای الگوی مراقبت پیگیر به عنوان مداخلهای ارزان و در دسترس میتواند گام مؤثری در کاهش بار مراقبتی مراقبین بیماران مبتلا به بیماری عروق کرونر در بعد وضعیت سلامت اجتماعی محسوب گردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |