مقدمه: افسردگی یکی از شایعترین اختلالات روانی است و داروهای مختلفی میتوانند بر آن اثر داشته باشد. با توجه به نقش متفاوت غدد جنسی در پدیدههای مختلف فیزیولوژیک از جمله افسردگی، هدف از این مطالعه بررسی اثر داروی آتورواستاتین (کاهنده چربی خون) بر افسردگی توسط مدل شنای اجباری در موش کوچک آزمایشگاهی نر گنادکتومی شده است.
روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی 24 موشهای سوری نر کوچک نژاد NMRI در محدوده وزنی 35-30 گرم انجام شد. حیوانات بهطور تصادفی به 3 گروه تقسیم شدند (8n=). گروهها شامل گروه گنادکتومی نشده، گنادکتومی دریافت کننده DMSO و گنادکتومی دریافت کننده داروی آتورواستاتین بودند. ابتدا موشها گنادکتومی شده و در هفته بعد از گنادکتومی تیمارها نیم ساعت قبل از تست و به صورت داخل صفاقی انجام گرفت سپس افسردگی توسط تست شنای اجباری مورد ارزیابی قرار گرفت. در این تست موشها به داخل یک استوانه شیشهای (ارتفاع 25 سانتیمتر و قطر 12 سانتیمتر) که تا ارتفاع 8 سانتیمتری آن از آب 1±25 درجه سانتیگراد پر شده بود، انداخته میشدند. در طی 10 دقیقه بیحرکتی، شنا و یا بالا رفتن از دیواره بررسی و ثبت میگردید. دادهها با آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی به کمک نرمافزار SPSS تحلیل شد.
نتایج: تزریق داخل صفاقی داروی آتورواستاتین (mg/kg 40) به طور معنیداری زمان بیحرکتی در موشهای گنادکتومی دریافت کننده دارو یا حلال DMSO در تست شنای اجباری را افزایش داد. از طرفی گنادکتومی سبب افزایش افسردگی نسبت به موشهای سالم گردید(05/0p<).
نتیجهگیری: یافتههای این تحقیق نشان میدهد که آتورواستاتین سبب افزایش دو برابری افسردگی در موشهای گنادکتومی میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |