مقدمه: اضطراب اختلالی شایع و یکی از معضلات جوامع امروزی است. شیرین بیان حاوی آنتیاکسیدان و فیتواستروژن است. فیتواستروژنها استروئیدهای گیاهی هستند که ساختار مشابه استروژن دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان بر اضطراب در موشهای صحرایی نر گنادکتومی شده است.
روش بررسی: این مطالعه تجربی بر روی 48 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار با وزن متوسط 250-230 گرم انجام شد. حیوانات بهطور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. گروهها شامل گروه سالم تیمار با سالین، گروه گنادکتومی بدون تیمار، گروه گنادکتومی تیمار با سالین یا حلال عصاره(cc 5/0) و گروههای گنادکتومی دریافتکننده تیمار با دوزهای 15، 5، 2 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان به صورت داخل صفاقی میباشند(8n=). حذف بیضهها از طریق عمل جراحی صورت گرفت. 30 دقیقه بعد از تیمار با استفاده از ماز به علاوه ارتفاع و به مدت 5 دقیقه شاخصهای اضطراب شامل مدت زمان حضور و تعداد ورود به بازوی باز مورد ارزیابی قرار گرفت. دادهها با آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی تجزیه و تحلیل شدند(05/0p<).
نتایج: اضطراب در موشهای صحرایی نر گنادکتومی شده در مقایسه با موشهای سالم به صورت معنیداری افزایش یافت. عصاره هیدروالکلی ریشه بیان در دوز mg/kg 5 و 15 سبب افزایش معنیداری در مدت زمان حضور در بازوی باز و تعداد رفت و آمد به بازوی باز نسبت به گروه کنترل(گنادکتومی دریافت کننده سالین) گردید.
نتیجهگیری: عصاره هیدروالکلی ریشه شیرین بیان در موشهای صحرایی نر گنادکتومی شده سبب کاهش اضطراب میشود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |