چکیده
مقدمه: درختان تصمیم از ابزارهای دادهکاوی برای جمعآوری ، پیشبینی دقیق و غربال کردن اطلاعات از حجم عظیم دادههاست که کاربرد گستردهای در زمینه زیستشناسی محاسباتی و بیوانفورماتیک پیدا کردهاند. در بیوانفورماتیک میتوان پیشبینی هایی بر روی بیماریها ازجمله سرطان سینه را داشت. استفاده از داده های ژنومی از جمله چند شکلیهای تک نوکلئوتیدی در پیشبینی ریسک ابتلا به بیماریهای چند عامله از اهمیت خاصی برخوردار است. تعداد هفت SNP مهم از بین صدها هزار مارکر ژنتیکی به عنوان عوامل مرتبط با سرطان سینه شناسایی شدند. هدف ازاین تحقیق بررسی دادههای آموزش روی خطای درخت تصمیم پیشبینی کننده ریسک ابتلا به سرطان سینه با استفاده از ژنوتیپ چند شکلیهای تک نوکلئوتیدی است.
روش بررسی:احتمال ابتلا به سرطانسینه با استفاده از SNP های مرتبط با فرمول xj = fo * محاسبه گردید. برای پیشبینی احتمال بیماری با استفاده از چندشکلیهای تک نوکلئوتیدی در انسان میتوان از درختان تصمیم استفاده کرد. هفت SNP با نسبتهای مختلف بخت مرتبط با سرطان سینه درنظرگرفته و کدنویسی و طراحی درخت تصمیم مدل C4.5، با زبان برنامه نویسی Csharp2013 انجامشد. در درخت تصمیم ایجادشده با کدنویسی، چهار SNP مهم مرتبط لحاظشد. خطای درخت تصمیم دردو حالت کدنویسی و استفاده از نرمافزارWEKAارزیابی و درصد دقت درخت تصمیم در پیش بینی بروز سرطان سینه محاسبه گردید. تعداد نمونه آموزش داده شده با نمونهگیری سیستماتیک استخراج گردید. باکدنویسی، دو سناریو و همچنین با نرم افزار WEKA ، سه سناریو با تعداد مجموعه دادههای مختلف، تعداد مجموعه آموزش و آزمایش مختلف، مورد ارزیابی قرار گرفت.
نتایج: با روش کدنویسی در دو سناریو با افزایش درصد آموزش از 66/66 به 42/86 ، خطا از 56/55 به 09/9 کاهش یافت. همچنین با اجرای نرم افزار WEKA در سه سناریو با تعداد مجموعه دادههای مختلف، تعداد مجموعه آموزش مختلف، و آزمایش مختلف با افزایش تعداد رکوردها از 81 به 2187، میزان خطا از 15/48 به 46/13 کاهش یافت. همچنین در اکثر سناریوها درصد شیوع بیماری در میزان خطا در کد و WEKA تاثیری نداشت.
نتیجهگیری: نتایج نشان میدهد با افزایش میزان آموزش، خطای درخت تصمیم کاهش و درنتیجه دقت پیشبینی ریسک ابتلا به سرطان سینه با استفاده از درخت تصمیم افزایش مییابد. در دادههای بیولوژی بهدلیل حساسیت مدلهای پیشبینیکننده، خطای درخت تصمیم حتی با 66/66% آموزش بالا است. از طرفی با افزایش تعداد SNP درخت تصمیم از 4 به 7 مارکر، خطای درخت تصمیم با 1/70 % آموزش، بهطور چشمگیری کاهش داشت. در مجموع میتوان گفت که با افزایش رکوردهای مجموعه آموزش و همچنین افزایش تعداد ویژگی SNPدر درخت تصمیم، دقت پیش بینی افزایش و خطا کاهش مییابد. همچنین درصد شیوع بیماری در میزان خطا به دلیل انتخاب مجموعه های آموزش و آزمایش به روش سیستماتیک، در کد طراحی شده در این تحقیق و نرم افزار موجود WEKA تاثیری ندارد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |