دوره 23، شماره 11 - ( بهمن 1394 )                   جلد 23 شماره 11 صفحات 1139-1127 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ezoddini-Ardakani F, Safaee A, Safaee M, Sarikhani Khorrami K. A Review on Anatomical Variations of Mental Foramen (Number, Location, Shape, Symmetry, Direction and Size). JSSU 2016; 23 (11) :1127-1139
عزالدینی اردکانی فاطمه، صفایی عطیه، صفایی معصومه، ساریخانی خرمی خلیل. مروری بر تنوعات آناتومیک منتال فورامن (تعداد، مکان، شکل، تقارن، جهت و اندازه). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (11) :1127-1139

منتال فورامن در سطح قدامی فک پایین قرار دارد و به شاخه انتهایی عصب آلوئولار تحتانی و عروق، اجازه خروج می‌دهد. تنوعات آناتومیک منتال فورامن از اهمیت قابل توجهی در بی‌حسی موضعی، درمان شکستگی مربوط به منطقه پاراسمفیز، جراحی‌های ارتوگناتیک، قراردادن ایمپلنت و غیره، برخوردار می‌باشد. با توجه به اهمیت منتال فورامن در دندانپزشکی(از بی‌حسی موضعی تا روش‌های جراحی تهاجمی)، در این مطالعه به بررسی مروری تنوعات آناتومیک منتال فورامن پرداخته می‌شود. غیاب منتال فورامن نادر است. از طرف دیگر شیوع منتال فورامن فرعی در اکثر مطالعات، کمتر از 15 درصد تخمین زده می‌شود. موقعیت منتال فورامن، در نژادهای مختلف اغلب بین دندان‌های پرمولر و یا زیر دندان پرمولر دوم می‌باشد و تقارن مکانی دو طرفه در بیشتر موارد وجود دارد. در غالب مطالعات، فاصله منتال فورامن تا سمفیز حدوداً   تا  فاصله سمفیز تا بوردر خلفی راموس است. منتال فورامن گرد یا بیضی بوده و شایع‌ترین جهت آن، اغلب خلفی فوقانی است. اندازه آن در مطالعات مختلف، حدوداً از 2 تا 5 میلی‌متر تخمین زده شده است و امکان عدم تقارن در اندازه، در دو سمت مندیبل وجود دارد.به دلیل تنوعات منتال فورامن در نژادهای مختلف و افراد مختلف یک نژاد، استفاده از تکنیک‌های پیشرفته تصویربرداری همچون(CBCT)Cone-Beam Computed Tomography ، جهت شناخت دقیق آناتومی و مورفولوژی منتال فورامن پیش از اعمال جراحی تهاجمی پیشنهاد می‌شود.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1394/9/3 | پذیرش: 1395/1/14 | انتشار: 1395/1/14