مقدمه: بیماری قلبی، اختلالی روانی-فیزیولوژیک است که علاوه بر مشکلات جسمی، عوامل روانشناختی مانند وقایع تنشزا، ویژگیهای شخصیتی و تدابیر مقابلهای در بروز و تشدید آن نقش بسزایی دارند. به همین منظور، پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد شخصیتی و سبکهای مقابله با استرس زنان و مردان سالم در مقایسه با مبتلایان به بیماریهای قلبی انجام شد.
روش بررسی: روش انجام این پژوهش از نوع تحقیقات تحلیلی- مقایسهای است. در این پژوهش، 50 نفر از افراد مبتلا به بیماری قلبی(26 مرد و 24 زن) و 50 نفر از افراد سالم(28 مرد و 22 زن) از طریق همتاسازی با گروه بیمار انتخاب شدند. سپس پرسشنامههای شخصیتی آیزنک(EPQ-R) و راهبردهای مقابله با استرس فولکمن و لازاروس بر روی گروههای مورد مطالعه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از شاخصهای توصیفی، t مستقل و نرمافزارSPSS 18 استفاده شد.
نتایج: بررسی نتایج نشان داد که افراد مبتلا به بیماریهای قلبی از نظر ابعاد شخصیتی؛ روان رنجورخویی و روان پریشخویی تفاوت معنیداری با گروه سالم دارند. همچنین در راهبرد مقابلهای هیجان مدار بین دو گروه تفاوت وجود دارد، اما در راهبرد مقابلهای مسألهمدار بین آنها تفاوتی یافت نشد. در پژوهش حاضر نقش جنسیت نیز در ویژگیهای شخصیتی و راهبردهای مقابلهای مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که بین ویژگی شخصیتی برون گرایی و راهبردهای مقابلهای هیجان مدار و مسأله مدار بین دو گروه زنان و مردان بیمار تفاوت معنیداری وجود دارد.
نتیجهگیری: نتایج این پژوهش نشان داد که افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، افرادی مضطرب، نگران، خشن، پرخاشگر و آماده ابتلا به اضطراب، افسردگی و پرخاشگری هستند و نسبت به افراد سالم در مقابله با مشکلات، بیشتر از سبک مقابلهای هیجان مدار استفاده میکنند.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |