دوره 23، شماره 12 - ( اسفند 1394 )                   جلد 23 شماره 12 صفحات 1229-1222 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammad Eini A, Eshrat Khah B, Moharrami Fard M. Effects of Fruit of Rosa Canina L.Extract on the Level of Plasma Glucose in Male Diabet-Induced Rats. JSSU 2016; 23 (12) :1222-1229
محمدعینی علی، عشرتخواه بهراد، محرمی فرد مجید. بررسی اثرات عصاره هیدروالکلی میوه نسترن(Rosa canina L.) بر مقادیر گلوکز پلاسما در موش‌های صحرایی نر دیابتی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (12) :1222-1229

مقدمه: دیابت ملیتوس از شایع‌ترین بیماری‌های مزمن و متابولیکی در انسان است که مشخصه اصلی آن افزایش گلوکز خون می‌باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه اثرات هیپوگلیسمیک تجویز عصاره میوه نسترن در موش‌های صحرایی سالم و دیابتی است.

روش بررسی: این مطالعه، یک مطالعه تجربی بود که تعداد 72 سر موش‏های صحرایی نر دیابتی نژاد Wistar انتخاب و در 6 گروه زیر تقسیم‌بندی شدند:

گروه(1): کنترل؛ گروه(2): کنترل استرپتوزوسین(دیابتی)؛ گروه(3): کنترل عصاره میوه نسترن50 میلی‌گرم بر کیلوگرم؛
گروه(4): کنترل عصاره میوه نسترن100 میلی‌گرم بر کیلوگرم؛ گروه(5): دیابتی به همراه تجویز عصاره میوه نسترن 50 میلی‌گرم بر کیلوگرم؛ گروه(6): دیابتی به همراه تجویز عصاره میوه نسترن100 میلی‌گرم بر کیلوگرم؛ همچنین برای ایجاد دیابت از استرپتوزوسین(STZ) با(دوز mg/kg60) از طریق تزریق داخل صفاقی استفاده گردید، پس از انجام تیمار خون‌گیری در ساعت‌های صفر ،2 و 4 ساعت بعد از تجویز خوراکی عصاره به عمل آمد.

نتایج: بین گروه‌های مورد مطالعه از نظر مقادیر گلوکز خون تفاوت معنی‌داری وجود داشت، به طوری که بین گروه‌های دیابتی، کمترین مقدار گلوکز خون در گروه‌های تجربی دیابتیک با دوز50 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم مشاهده شد که بیانگر وجود خاصیت کاهندگی مقادیر گلوکز خون در عصاره میوه نسترن با دوز 50 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم در موارد دیابت ملیتوس است.

نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد تجویز عصاره مذکور در موارد افزایش قند‌خون به منظور پیشگیری و کنترل و نیز عوارض حاصل از آن نیازمند مطالعات بیشتری در این زمینه می‌باشد.

واژه‌های کلیدی: میوه نسترن، دیابت، موش صحرایی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیوشیمی