دوره 23، شماره 6 - ( شهریور 1394 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 596-589 | برگشت به فهرست نسخه ها

Dehghanfard A, Dehghani M, Navab Azam A, Ezzodini F, Safai A. Evaluaton of Vertical Magnification Panoramic Radiogarphy Compared to CBCT Base on Anatomical Location. JSSU 2015; 23 (6) :589-596
دهقانفرد علیرضا، دهقانی مهدیه، نواب اعظم علیرضا، عزت الدینی فاطمه، صفایی عطیه. بررسی میزان بزرگنمایی عمودی رادیوگرافی پانورامیک در مقایسه با CBCT به تفکیک محل آناتومیک. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (6) :589-596

مقدمه: ایمپلنت در حال حاضر یکی از پیشرفته‌ترین درمان‌ها در جایگزینی دندان‌های از دست‌رفته است. رادیوگرافی پانورامیک به عنوان پیش نیاز قبل از درمان‌های ایمپلنت در نظر گرفته می‌شود. هدف از این مطالعه، بررسی بزرگنمایی عمودی تصاویر پانورامیک دیجیتال در نواحی مختلف آناتومیک فک است. روش بررسی: 30 بیمار از بین بیمارانی که جهت درمان ایمپلنت به مرکز رادیوگرافی سجاد مراجعه کرده و دارای دو تصویر پانورامیک و CBCT با کیفیت مناسب بودند، انتخاب شدند. تصاویر پانورامیک توسط دستگاه prolin EX و تصاویر CBCT توسط دستگاه planmeca و نرم‌افزار ROMEXIC2.9.2.Rتهیه شد. نواحی خاصی از تصاویر پانورامیک که دارای ساختارهای آناتومیک مشخصی هستند در نظر گرفته شد. فاصله عمودی بین دو نقطه مشخص A و B در کلیشه پانورامیک اندازه‌گیری و با تصاویر CBCT مقایسه شد و ضریب بزرگنمایی رادیوگرافی پانورامیک به دست آمد. اندازه‌گیری در چهار ناحیه شامل خلف فک بالا و پایین و قدام فکین انجام گرفت. نتایج: براساس نتایج آماری به دست آمده، میزان بزرگنمایی رادیو‌گرافی پانورامیک نسبت به cbct در ناحیه قدام 21 درصد و در ناحیه خلف 13 درصد به دست آمد که اختلاف آماری معنی‌داری را نشان داد(100/0>p). نسبت میانگین بزرگنمایی رادیوگرافی پانورامیک به CBCT در ماگزیلا 18/1 و در مندیبل 16/1 محاسبه شده که از نظر آماری معنی‌دار بود(001/0>p). براساس نتایج آزمون آماری، رابطه متقابل بین قدام پایین- خلف با بالا- وجود داشت. نتیجه‌گیری: در صورت استفاده از تصاویر پانورامیک جهت قرار دادن ایمپلنت باید فاکتورهای درماگزیلا یا مندیبل بودن، و همچنین قدام یا خلف بودن لحاظ شود.
واژه‌های کلیدی: پانورامیک، CBCT، بزرگنمایی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی