دوره 23، شماره 6 - ( شهریور 1394 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 579-570 | برگشت به فهرست نسخه ها

DehghaniTafti M, Ghanea S, NavabAzam A, Ezzodini F, Motallebi E. Investigating the Correlation between Panoramic and CBCT of Roots of Posterior Upper Teeth with Maxillary Sinus Floor. JSSU 2015; 23 (6) :570-579
دهقانی تفتی مهدیه، قانع سحر، نواب اعظم علیرضا، عزالدینی فاطمه، مطلبی الهام. بررسی همبستگی نتایج رادیوگرافی پانورامیک و CBCT در تعیین ارتباط کف سینوس ماگزیلاری با ریشه دندان‌های خلفی فک بالا. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (6) :570-579

مقدمه: آگاهی از رابطه آناتومیکی و پاتولوژیکی بین دندان‌های خلفی با سینوس ماگزیلاری، برای تشخیص و طرح درمان حیاتی است. هدف از این مطالعه، بررسی همبستگی نتایج رادیوگرافی پانورامیک و CBCT درتعیین ارتباط کف سینوس ماگزیلاری با ریشه دندان‌های خلفی فک بالا است. روش بررسی: از آرشیو کلینیک رادیولوژی فک و صورت سجاد و جراحی فک و صورت دکتر نواب اعظم از سال 89 تا 93، تعداد 55 تصویر پانورامیک که دارای اسکن CBCT بودند، به صورت سرشماری انتخاب شدند. در مجموع 440 دندان پرمولر اول، دوم، مولر اول و دوم ماگزیلا(از هر کدام 110 عدد) بررسی شد. تفسیر اسکن‌های CBCT توسط رادیولوژیست فک و صورت و اندازه‌گیری‌های پانورامیک توسط دانشجوی آموزش دیده سال آخر دندانپزشکی انجام و نتایج دو هفته بعد تکرار شده تا intra-observer agreement برای هرکدام جداگانه بررسی شد. داده‌های جمع‌آوری شده به کمک نرم‌افزار SPSSو آزمون‌های آماری t‏-test ،ANUVA ،Chi-Square و Fisher Exautts مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: میزان توافق گرافی پانورامیک با CBCT به وسیله kapp test بررسی شد و 549/0kappa= به دست آمد که دارای توافق نسبتاً خوبی است. این عدد با 00/0p= معنی‌دار است. یعنی گرافی‌های CBCT و پانورامیک در تشخیص وضعیت فرم کف سینوس و ریشه دندان‌های خلفی فک بالا با هم توافق دارند. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج این پژوهش، پیشنهاد می‌گردد برای یافتن ارتباط دقیق بین کف سینوس ماگزیلاری و ریشه دندان‌های خلفی ماگزیلا، به ویژه وقتی در پانورامیک به صورت فرم سه(پروجکشن به داخل سینوس) دیده شود، تصاویر CBCT تهیه گردد تا کمترین صدمه و احتمال ایجاد ارتباطات دهانی-آنترال و انتقال عفونت به وجود آید.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1394/1/25 | پذیرش: 1394/6/21 | انتشار: 1394/6/21