دوره 23، شماره 9 - ( آذر 1394 )                   جلد 23 شماره 9 صفحات 911-900 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ajand N, Roshanai K. The Effect of Withania Somnifera Root Extract on Open Wound Healing in the Male Rats. JSSU 2015; 23 (9) :900-911
آژند نرجس، روشنایی کامبیز. بررسی خاصیت عصاره ریشه گیاه بوزیدان(Withania Somnifera) در درمان زخم پوستی موش‌های نر نژاد ویستار. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (9) :900-911

مقدمه: یکی از مهم‌ترین مسایلی که علم پزشکی با آن روبرو بوده و می‌باشد، مساله درمان زخم‌ها است. از دیرباز داروهای صناعی گوناگونی که بیشتر شیمیایی می‌باشند جهت تسریع روند ترمیم زخم معرفی و بکار گرفته شده‌اند که متاسفانه اکثر آنان دارای نواقص، محدودیت‌ها و اثرات جانبی متعددی می‌باشند. همچنین از آن جا که تاکنون ثابت گردیده ترکیبات طبیعی نسبت به مواد شیمیایی دارای مضرات کم‌تری می‌باشند، هدف تحقیق کنونی، بررسی خاصیت ضد‌زخمی عصاره ریشه گیاه بوزیدان در درمان زخم پوستی موش‌های نر نژاد ویستار می‌باشد.

روش بررسی: این مطالعه بر روی 36 سر رت نر در محدوده وزنی220-180 گرم که به 6 گروه شش‌تایی تقسیم شدند، انجام گردید. ابتدا زخم‌هایی به ابعاد 2×2 سانتی‌متر بر روی پوست پشت موش‌ها ایجاد گردید: گروه اول به عنوان کنترل بدون درمان نگهداری شد، در گروه دوم از اسرین(کنترل منفی) و در چهار گروه دیگر از پمادهای ساخته شده از ریشه گیاه بوزیدان با غلظت‌های 20، 40 و 60 و 90 درصد وزنی- وزنی در پایه اسرین روزانه استفاده گردید. مساحت زخم از روز دوم تا هشتم به صورت روزانه با نرم‌افزار Autocad اندازه‌گیری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار spss در سطح معنی‌داری 05/0p< تجزیه و تحلیل شد.

نتایج: کاهش مساحت زخم در روز هشتم در همه گروه‌های تحت درمان با ریشه گیاه بوزیدان به طور معنی‌داری بیشتر بود. دوز60% و90% (001/0 p<) اثر بهتری را نشان داد.

نتیجه‌گیری: پماد ریشه گیاه بوزیدان با کاهش قابل توجه زمان ترمیم و مساحت زخم در این مطالعه می‌تواند به عنوان ماده ایموثر در درمان زخم‌های پوستی مورد استفاده قرار گیرد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1394/1/22 | پذیرش: 1394/8/9 | انتشار: 1394/10/19