دوره 23، شماره 6 - ( شهریور 1394 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 612-606 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghandehari K, Behdani F, Izadi Mood Z, Davarri Edalatpanah M, Asaadi S, Kiadarbandsari E, et al . Assessment of Relationship between Stress and Stroke. JSSU 2015; 23 (6) :606-612
قندهاری کاویان، بهدانی فاطمه، ایزدی مود زهرا، داوری عدالت پناه مهدی، اسعدی سارا، کیادربندسری الناز، و همکاران.. بررسی رابطه استرس با سکته مغزی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (6) :606-612

مقدمه: بررسی تاثیر استرس بر سکته مغزی می‌تواند مفید باشد. در صورت اثبات این رابطه می‌توان با شیوه‌های آموزش همگانی روش‌های مقابله با استرس را آموزش داده و احتمال بروز سکته‌های مغزی را کاهش دهیم. هدف از این مقاله بررسی تاثیر استرس بر حوادث عروقی مغزی است. روش بررسی: این مطالعه موردی شاهدی آینده‌نگر در مبتلایان به سکته مغزی مراجعه‌کننده به اورژانس اعصاب بیمارستان قائم و گروه شاهد بدون سابقه سکته مغزی از بین کارمندان دانشگاه در زمستان 1394 انجام شد. ترجمه فارسی پرسشنامه اصلاح شده استرس هولمز و راهه مربوط به یک ماه اخیر در تمام افراد گروه مورد و شاهد تکمیل شد. تشخیص سکته مغزی و تعیین ایتولوژی آن توسط متخصص مغز و اعصاب صورت گرفت. نتایج:361 بیمار سکته مغزی و 190 نفر در گروه شاهد از نظر توزیع فراوانی استرس شدید بررسی شدند. رابطه فراوانی نسبی استرس با سکته مغزی و خونریزی داخل مغزی و خونریزی زیر عنکبوتیه معنی‌دار بود (006/0p= ,001/0 p<و 001/0 p<). توزیع فراوانی استرس شدید در مبتلایان به سکته ایسکمیک و آنفارکت کریپتوژنیک و کاردیوآمبولیک و مخلوط کاردیوآمبولیک با آترواسکلروتیک با گروه شاهد تفاوت معنی‌داری نداشت(109/0p= ، 439/0p=، 311/0 p= و 637/0p=). بین استرس شدید و سکته مغزی آترواسکلروتیک رابطه معنی‌داری مشاهده شد(026/0p=). نتیجه‌گیری: استرس در بیماران با استروک هموراژیک و در بیماران با سکته ناشی از آترواسکلروز به طور معنی‌داری با بروز استروک ارتباط داشت. بنابراین استرس به عنوان عامل خطر در وقوع استروک در نظر گرفته می‌شود.
واژه‌های کلیدی: استرس، سکته مغزی، رابطه خطر
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیماریهای مغز و اعصاب