دوره 23، شماره 6 - ( شهریور 1394 )                   جلد 23 شماره 6 صفحات 547-539 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jamshidian Tehrani N, Hadi Nedoushan H, Mirghanizadeh Bafghi S, Karimollah A, Vakili M, Asadi M. Evaluation of the Methanol Extract of Yazd Native Plants on Peripheral Blood Mononuclear Cell Proliferation and IL-4 Secretion. JSSU 2015; 23 (6) :539-547
جمشیدیان طهرانی نرگس، هادی ندوشن حسین، میرغنی زاده بافقی سید علی، کریم اله علیرضا، وکیلی محمود، اسدی مریم. بررسی عصاره متانولی برخی گیاهان بومی استان یزد بر تکثیر سلول‌های تک‌هسته‌ای خون محیطی و ترشح اینترلوکین چهار. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (6) :539-547

مقدمه: گونه‌های ilicifolius Echinops، Echinops jesdianus، Echinops ceratophorus و Echinops lasiolepis ازگیاهان بومی استان یزد می‌باشند که تاکنون اثر ایمنومدولاتوری آن‌ها مورد بررسی قرار نگرفته است. هدف این مطالعه تعیین تأثیر غلظت‌های مختلف این گیاهان بر میزان تکثیر سلول‌های تک هسته‌ای خون محیطی و ترشح سایتوکین اینترلوکین چهار بود. روش بررسی: عصاره ریشه گونه‌های Echinops jesdianus ،Echinops ceratophorus ، Echinops ilicifolis وEchinops lasiolepis با استفاده از روش خیساندن تهیه گردید. سلول‌های تک‌هسته‌ای خون محیطی از سه فرد داوطلب به ظاهر سالم فراهم و با حضور غلظت‌های 1/0 ، 1، 10، 100 و200 میکرو‌گرم در میلی‌لیتر آنها همراه با غلظت 10 میلی‌گرم بر میلی‌متر از میتوژن فیتوهماگلوتینین کشت داده شد. میزان تکثیر سلول‌های تک‌هسته‌ای خون محیطی با استفاده از کیت Brdu تعیین گردید. میزان تولید اینترلوکین چهار در سوپرناتنت این سلول‌ها با روش سنجش آنزیمی(ELISA) اندازه‌گیری شد. 05/0p < به عنوان سطح معنی‌داری در نظر گرفته شد. نتایج: عصاره‌های ریشه گونه‌های مورد مطالعه در تمام غلظت‌ها بر تکثیر سلول‌های تک‌هسته‌ای خون محیطی اثر مهارکنندگی داشتند. اما فقط تأثیر عصاره ریشه‌گونه lasiolepsis در غلظت‌های مختلف معنی‌دار بود(045/0(p=. سطح میانگین اینترلوکین چهار در سوپرناتنت نمونه کنترل و غلظت‌های مختلف مورد بررسی یکسان بود. نتجه‌گیری: نتایج نشان داد که عصاره ریشه جنس Echinops اثر مهاری بر تکثیر سلول‌های تک‌هسته‌ای خون محیطی داشته و با کاهش تولید اینترلوکین چهار در برخی گونه‌ها احتمالاً اثر ایمنومدولاتوری دارد. بررسی تأثیر فراکشن‌های این عصاره‌ها بر سلول‌های تک‌هسته‌ای خون محیطی پیشنهاد می‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ایمونولوژی
دریافت: 1393/11/8 | پذیرش: 1394/6/14 | انتشار: 1394/6/14