دوره 23، شماره 3 - ( خرداد 1394 )                   جلد 23 شماره 3 صفحات 2048-2040 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ezoddini-Ardakani F, Tabrizizade M, Rafii Z. Assessing the Efficacy of a Lightening Solution of Radiographic Film in Root Length Determination. JSSU 2015; 23 (3) :2040-2048
عزالدینی اردکانی فاطمه، تبریزی زاده مهدی، رفیعی زهره. بررسی کارآیی یک محلول روشن‌کننده فیلم رادیوگرافی در تعیین طول کارکرد کانال ریشه. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (3) :2040-2048

مقدمه: تعیین طول کانال یکی از مهمترین مراحل درمان کانال ریشه است. مناسب بودن درجه روشنی تصویر رادیوگرافیک برای تعیین طول دقیق کانال ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی کارآیی محلول روشن‌کننده فیلم رادیوگرافی تیره جهت تعیین طول ریشه بود. روش بررسی: برای انجام این مطالعه آزمایشگاهی از 18 مولر فک بالای 4 جمجمه خشک انسان، 29 کانال انتخاب شد. پس از تهیه حفره دسترسی و آماده‌سازی ناحیه کرونال کانال، یک فایل شماره 25 در طول کارکرد صحیح قرار داده شد و از هر کانال حاوی فایل یک بار با زمان صحیح (استاندارد) و دو بار با زمان افزایش یافته(گروه مطالعه و کنترل) تصویربرداری شد. در مرحله بعد 2 میلی‌متر از طول کارکرد کاسته شد و تصویربرداری با زمان صحیح و زمان افزایش یافته تکرار شد. پس از ظهور و ثبوت، یک سری از رادیوگرافی‌های تیره دارای طول درست و طول کوتاه توسط محلول روشن‌کننده اصلاح شد. یک مشاهده گر رادیوگرافی‌ها را بررسی کرد. داده‌ها به وسیله آزمون Kappa در محیط نرم افزاری SPSS نسخه 16تجزیه و تحلیل شد. نتایج: در گروه دارای طول صحیح، تفاوت بین رادیوگرافی‌های روشن شده و گروه استاندارد معنی‌دار بود(013/0=p). اما تفاوت آن با گروه کنترل معنی‌دار نبود(15/0=p). در گروه دارای طول کوتاه تفاوت بین رادیوگرافی‌های روشن‌شده و گروه استاندارد معنی‌دار نبود(36/0=p) اما تفاوت آن با گروه کنترل معنی‌دار بود(017/0=p). نتیجه‌گیری: با توجه به محدودیت‌های این مطالعه، محلول روشن‌کننده تنها موجب بهبود کیفیت تشخیصی رادیوگرافی‌های تیره در طول کارکرد کوتاه گردید.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1393/10/20 | پذیرش: 1394/1/22 | انتشار: 1394/3/17