فاطمی مهنوش، نوری علی. تأثیر مواجهه مادری با نانو ذرات نقره در دوره شیردهی بر کبد نوزادان موش صحرایی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (5) :440-451
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-3046-fa.html
چکیده: (6376 مشاهده)
مقدمه: نانوذرات نقره به دلیل خواص ضدمیکروبی نیرومندشان ازتجاریترین نانو ذرات میباشند مطالعات حیوانی اخیراً نشان دادهاند که نانو ذرات نقره میتوانند از مادران به نوزادانشان از طریق شیر مادر انتقال یابد اما اطلاعات درباره سمیت این نانو ذرات بر روی ارگان های مختلف طی مراحل حساس رشد و نمو محدود است. در این تحقیق ما اثر نانو ذرات نقره بر روی کبد در حال تکوین نوزادان موش صحرایی پس از مواجهه مادری با این نانو ذرات(طی دوره شیردهی) بررسی شده است.
روش بررسی: مادران شیرده(30 موش صحرایی) به دو گروه تقسیم شدند. گروههای تیمار و کنترل به روش درون گوارشی به ترتیب نانو ذرات(mg/kg BW25) و آب بدون یون(از اولین تا دوازدهمین روز شیردهی) دریافت کردند. نوزادان کشته شده و کبد آنها جمعآوری شد. تعدادی از کبدها برشگیری و با هماتوکسیلین و آئوزین رنگآمیزی شدند. غلظت مالون دی آلدهید، گلوتاتیون، فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز و میزان نقره در کبد نوزادان به ترتیب با استفاده از آزمون اسپکتروفتومتری و آنالیز القایی همراه طیفسنجی جرمی پلاسما تعیین گردید.
نتایج: افزایش معنیداری در سطوح مالون دی آلدهید و نقره(001/0p<)، و کاهش مشخصی در فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز (01/0>p) و غلظت گلوتاتیون(05/0>p) در کبد نوزادان گروه تیمار نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. آزمون هیستوپاتولوژیکی نیز اتساع و پرخونی سینوزوئیدها و دژنراسیون چربی در کبد نوزادان گروه تیمار را نشان داد.
نتیجهگیری: این نتایج پیشنهاد میکند که مواجهه با نانوذرات نقره در دوره شیردهی ممکن است سمیت را در کبد نوزادان القاء کند. گرچه آزمایشات زیادی در این زمینه نیاز است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
زیست شناسی دریافت: 1393/10/11 | پذیرش: 1394/2/7 | انتشار: 1394/5/17