دوره 23، شماره 9 - ( آذر 1394 )                   جلد 23 شماره 9 صفحات 818-806 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi O, Tavakoli-Anbaran H. Calculating Error Percentage in Using Water Phantom Instead of Soft Tissue Concerning 103Pd Brachytherapy Source Distribution via Monte Carlo Method. JSSU 2015; 23 (9) :806-818
احمدی ام لیلا، توکلی عنبران حسین. محاسبه درصد خطای به وجود آمده در استفاده از فانتوم آب به جای بافت نرم برای توزیع چشمه براکی‌تراپی 103Pd به روش مونت‌کارلو. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1394; 23 (9) :806-818

مقدمه: چشمه 103Pd منبع کم انرژی می‌باشد که در براکی ‌تراپی مورد استفاده قرار می‌گیرد. طبق توصیه‌های انجمن فیزیک پزشکی آمریکا تعیین پارامترهای دزیمتری چشمه‌های براکی تراپی قبل از کاربرد کلینیکی، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در این تحقیق پارامترهای دزیمتری چشمه مورد نظر با استفاده از فانتوم آب و بافت نرم محاسبه شده و نتایج با یکدیگر مقایسه شده‌اند.

روش بررسی: پارامترهای دزیمتری طبق پروتکل TG-43U1 در اطراف چشمه 103Pd در فانتوم آب با چگالیgr/cm3  998/0 و فانتوم بافت نرم با چگالیgr/cm3  04/1 در فواصل مختلف بر روی محور طولی و عرضی چشمه با استفاده از کد MCNP4C شبیه‌سازی و اختلاف نسبی بین این دو حالت با یکدیگر مقایسه شده است.

نتایج: نتایج حاصل از شبیه سازی‌ها نشان می‌دهند پارامترهای دزیمتری تابع دز شعاعی و تابع ناهمسانگردی در استفاده از فانتوم آب به جای بافت نرم تا فاصله cm 5/1 از چشمه مطابقت خوبی با یکدیگر دارند و با افزایش فاصله، اختلاف افزایش می‌یابد به طوری که در فاصله cm 6 از چشمه این اختلاف به 4 درصد می‌رسد.

نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از فانتوم بافت نرم در مقایسه با فانتوم آب حداکثر دارای اختلاف نسبی 4 درصدی در فاصله cm 6 از چشمه است، لذا می‌توان نتایج مربوط به فانتوم آب را با حداکثر خطای 4 درصدی در کاربردهای عملی به جای بافت نرم به کار بست و یا آن که با توجه به جداول به دست آمده در این پژوهش مقدار اختلاف به دست آمده در هر فاصله را برای استفاده در فانتوم بافت نرم اصلاح نمود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیک پزشکی
دریافت: 1393/3/18 | پذیرش: 1394/8/26 | انتشار: 1394/10/7