دوره 22، شماره 4 - ( مهر و آبان 1393 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 1332-1323 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alikhanzade M, Tehranipour M, khayyatzade J. Investigating the Neuroprotective Effect of Alcholic Extracts of Achillea Biebersteinii Leave on α Motoneurons after Sciatic Nerve Compression in Rats. JSSU 2014; 22 (4) :1323-1332
علیخانزاده محبوبه، طهرانی پور مریم، خیاط زاده جینا. بررسی اثر نوروپروتکتیو عصاره الکلی برگ گیاه بومادران Achillea Biebersteinii بر نورون‌های آلفای شاخ قدامی نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1393; 22 (4) :1323-1332

مقدمه: اثرات ضایعه در سیستم عصبی محیطی به صورت رتروگراد به جسم سلولی نورون‌های سیستم عصبی مرکزی برگشته و باعث دژنراسیون مرکزی در مغز و نخاع می‌شود. احتمال می‌رود گیاه بوماران به دلیل خواص ضدالتهابی، آنتی‌اکسیدان و ضدآپوپتوز از پیشرفت ضایعه عصبی جلوگیری کند. هدف از این مطالعه بررسی اثر حفاظتی عصاره الکلی برگ گیاه بومادران بر دژنراسیون موتونورون‌های آلفای شاخ قدامی نخاع پس از کمپرسیون عصب سیاتیک در رت است. روش بررسی: 30 سر نژاد رت ویستار به طور تصادفی به گروه‌های کنترل، کمپرسیون و کمپرسیون +تیمار با دوزهای 50، 75 و 100 میلی‌گرم برکیلوگرم تقسیم شدند و عصب سیاتیک با استفاده از قیچی قفل‌دار به مدت 60 ثانیه در معرض کمپرسیون قرار گرفت. تزریق عصاره به صورت درون صفاقی طی هفته‌های اول و دوم پس از کمپرسیون در دوزهای فوق صورت گرفت. پس از 28 روز از زمان کمپرسیون رت‌ها تحت روش پرفیوژن و نمونه‌برداری از نخاع ناحیه کمری قرار گرفته و پس از مراحل پاساژ بافتی، برش و رنگ آمیزی، دانسیته نورونی با روش دایسکتور و آزمون آماری Anova و T-t test محاسبه شد. نتایج: بر اساس یافته‌ها دانسیته نورونی درگروه کمپرسیون نسبت به شاهد اختلاف معنی‌داری داشته است(00/0p=). دانسیته نورونی گروه‌های تیمار 50 و 75 و 100 میلی‌گرم بر کیلوگرم الکلی در مقایسه با گروه کمپرسیون افزایش چشمگیری داشت (01/0p<). نتیجه‌گیری: به نظر می‌رسد عصاره الکلی برگ این گونه از گیاه بومادران احتمالاً به دلیل حضور فاکتورهای رشد و ترمیمی دارای اثرات نوروپروتکتیو بر روی آلفا موتونورون‌های نخاع پس از آسیب می‌باشد و دوز mg/kg 75 بیشترین اثرات را داشته است.
متن کامل [PDF 774 kb]   (2091 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: 1392/9/15 | پذیرش: 1393/7/15 | انتشار: 1393/7/15