خاتمی مهری، قانعی یخدان زهرا. تغییرات نوکلئوتیدی ژنهای CoxII، سیتوکروم b و tRNAGlu میتوکندریایی در بیماران ایرانی مبتلا به سندرم بروگادا (آریتمی قلبی). مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1393; 22 (1) :981-988
URL: http://jssu.ssu.ac.ir/article-1-2575-fa.html
چکیده: (9153 مشاهده)
مقدمه: سندرم بروگادا یکی از دلایل ژنتیکی مرگهای ناگهانی قلبی در نتیجه فیبریله شدن بطن است. در سطح مولکولی جهشهایی که در ژن SCN5A کدکننده زیر واحد آلفای کانال سدیم سلولهای قلب رخ میدهند، باعث بروز علایم سندرم بروگادا میشوند. هرگونه اختلال در زنجیرههای تنفسی میتوکندری باعث نقص در عملکرد کانالهای قلب میشود، هدف مطالعه حاضر بررسی جهشهای بخشی از ژنوم میتوکندری شامل ژنهای CoxII، سیتوکروم b و tRNAGlu در بیماران است.
روش بررسی: در این تحقیق، از یک خانواده مبتلا با 5 عضو و 15 بیمار تکگیر مبتلا به سندرم بروگادا نمونه خون گرفته شد و برای غربالگری جهشهای mtDNA، ژنهای میتوکندریایی CoxII، سیتوکروم B و tRNAGlu با استفاده از آنالیزهای PCR-SSCP بررسی گردید و برای تشخیص جایگاه دقیق جهشهای احتمالی، نمونه بیمارانی که الگوی باندی متفاوت داشتند، تعیین توالی شدند.
نتایج: در خانواده مورد مطالعه، یک جهش جدید و هموپلاسمی (T8258C) در ژن CoxII بیماران یافت شد که این جهش جدید باعث تغییر اسید آمینه فنیل آلانین به لوسین در دومین قلمرو (Domain) این پروتئین میشود. در بیماران غیرخویشاوند نیز 3 جهش را یافت شد که شامل یک جهش هموپلاسمی و حفاظت شده در ژن tRNA اسید گلوتامیک (T14687C)، یک جهش جدید هتروپلاسمی در سیتوکروم b (G14838A) و یک جابجایی هموپلاسمی C14766T میباشد.
نتیجهگیری: چون جهشهای گزارش شده فقط در بیماران مشاهده شدند، میتوان این جهشها را به عنوان کاندید و عامل خطری مهم در بیماریزایی این سندرم معرفی کرد که احتمالاً در سنتز ATP میتوکندری سلولهای قلبی اختلال ایجاد میکنند و در بروز حالات وخیم بیماری نقش دارند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
ژنتیک دریافت: 1392/7/15 | پذیرش: 1392/11/6 | انتشار: 1393/1/16