دوره 21، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1392 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 329-319 | برگشت به فهرست نسخه ها

Halvaiepour Z, Khormaei F, Khanzadeh M, Nosratabadi M. Validation of the Persian Version of Obsessive Beliefs Questionnaire-Child and Teenager Version in Group of Iranian Adolescents. JSSU 2013; 21 (3) :319-329
حلوایی پور زهره، خرمایی فرهاد، خانزاده مصطفی، نصرت آبادی مهدی. اعتباریابی پرسشنامه عقاید وسواسی (نسخه کودک و نوجوان) در گروهی از نوجوانان ایرانی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (3) :319-329

مقدمه: اختلال وسواسی- جبری (OCD) به عنوان یک اختلال نادر و کمیاب دوران کودکی در نظر گرفته شده است. با این حال پژوهش‌ها از شیوع قابل توجه این اختلال در دوران کودکی حکایت دارند. تئوری‌های شناختی، نقشی مهم برای باورهای بدکارکرد در این اختلال قائل شده‌اند. نظر به شیوع این اختلال در کودکان و پیشبرد مطالعات در این حوزه، پژوهش حاضر درصدد بررسی روایی و اعتبار مقیاس وسواس کودک (OBQ-CV: Obsessive Beliefs Questionnaire-Child Version) است. روش بررسی: به این منظور، 547 دانش‌آموز مقطع دبیرستان دامنه سنی 18-15 سال با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای از بین مناطق چهارگانه آموزش و پرورش شهر شیراز انتخاب شدند و به نسخه فارسی این مقیاس پاسخ دادند. داده‌های پژوهش با روش تحلیل عامل تأییدی و با استفاده از نرم‌افزار آماری لیزرل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: نتایج حاصل از این تحلیل، ساختار چهار عاملی پرسشنامه وسواس کودک (4 خرده مقیاس کمال‌گرایی ـ اطمینان‌جویی، اهمیت ـ کنترل فکر، مسئولیت‌پذیری، برآورد خطر) در گروهی از نوجوانان ایرانی را مورد تأیید قرار داد. همچنین اعتبار مرکب برای هر چهار عامل نیز در حد مطلوبی گزارش شد (72/0تا 87/0). نتیجه‌گیری: این نتایج به طور کلی نشان می‌دهند که پرسشنامه در جمعیت ایرانی، مطابق ساختار اصلی پرسشنامه از یک ساختار چهار عاملی تشکیل شده است و نسخه فارسی آن دارای روایی و اعتبار قابل قبول برای استفاده در جمعیت کودکان و نوجوانان می‌باشد. البته انجام پژوهش‌های بیشتر برای تأیید این یافته‌های در نمونه‌های بالینی ضروری است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی ورزش
دریافت: 1392/5/1 | پذیرش: 1392/7/13 | انتشار: 1392/7/13