دوره 21، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1392 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 280-271 | برگشت به فهرست نسخه ها

Keyhanian S, Ghoreishi A, Fotoukian Z, Omrani-nava M, Jassemi-zergani F, Saravi M. Relationship between Chemotherapy and Tamoxifen with Incidence of Fatty Liver in Women with Breast Cancer . JSSU 2013; 21 (3) :271-280
کیهانیان شهربانو، قریشی امیرهومن، فتوکیان زهرا، عمرانی نوا ملودی، جاسمی زرگانی فرزاد، ساروی محمد منصور. ارتباط بین شیمی درمانی و تاموکسیفن با بروز کبد چرب در زنان مبتلا به سرطان پستان. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (3) :271-280

مقدمه: بیماری کبد چرب با رسوب قطرات چربی در کبد بیماران مشخص می‌شود. عوامل خطر سرطان پستان نیز شاخص توده‌ی بدنی، میزان چربی دریافتی از غذا و زیاد بودن چربی مرکزی است، بنابراین به نظر می‌رسد فراوانی کبد چرب در بیماران مبتلا به سرطان پستان بیشتر از افراد عادی باشد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی ـ مقطعی، تمام بیماران مبتلا به سرطان پستان که طی سال‌های 1387 تا 1390 به بیمارستان امام سجاد(ع) شهرستان رامسر مراجعه کرده‌اند، مورد ارزیابی قرار گرفتند. پس از بررسی اولیه، 100 بیمار وارد مطالعه شدند. بیماران تحت شیمی درمانی، یک بار قبل و یک بار بعد از اتمام شیمی درمانی تحت سونوگرافی شکمی قرار گرفتند. بیمارانی که علاوه بر شیمی درمانی، تاموکسیفن دریافت کردند، 6 ماه بعد از مصرف تاموکسیفن نیز تحت سونوگرافی شکمی قرار گرفتند. سپس ارتباط بین شیمی درمانی و تاموکسیفن با بروز کبد چرب در بیماران مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: نتایج نشان داد که بعد از انجام شیمی درمانی، 30% افراد دچار کبد چرب شدند. از میان 70 نفری که بعد از انجام شیمی درمانی دارای کبد چرب نبودند، 62 نفرتاموکسیفن دریافت کردند که 2/45% آنان بعد از دریافت تاموکسیفن دچار کبد چرب شدند. نتایج نشان داد که بین ابتلاء به کبد چرب بعد از دریافت تاموکسیفن با هیپرلیپیدمی (011/0p=) و اضافه وزن (017/0p=) رابطه آماری معنی‌داری وجود دارد. نتیجه‌گیری: درمان سرطان پستان بخصوص با تاموکسیفن با افزایش خطر بروز کبد چرب مخصوصاً در زنان دارای چربی خون بالا و اضافه وزن همراه است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: 1392/5/1 | پذیرش: 1392/7/13 | انتشار: 1392/7/13