دوره 21، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1392 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 270-265 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hadadzadeh M, Abdollahi M, Forozannia K, Seyfaddini A. Investigating Effect of Drug Use on Short-term Complications and Bleeding in Patients Undergoing Off-pump CABG (OPCAB). JSSU 2013; 21 (3) :265-270
حداد زاده مهدی، عبداللهی محمدحسن، فروزان نیا سید خلیل، سیف الدینی آزاده. بررسی اثر مصرف مواد مخدر بر عوارض کوتاه مدت و میزان خونریزی در بیماران تحت عمل جراحی بای پس عروق کرونر بدون استفاده از پمپ قلبی ریوی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (3) :265-270

مقدمه: مصرف مواد اپیوئیدی یکی از مشکلات اصلی اجتماعی و بهداشتی در بسیاری از نقاط دنیا بخصوص ایران می‌باشد. اطلاعات اندکی در مورد اثرات مصرف مواد مخدر (اعتیاد) بر عوارض کوتاه مدت پس از عمل بای پس عروق کرونر (CABG) و میزان خونریزی وجود دارد. لذا هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین اعتیاد و عوارض کوتاه‌مدت و میزان خونریزی بعد از عمل می‌باشد. روش بررسی: این مطالعه از نوع توصیفی ـ تحلیلی می‌باشد که در آن 100 بیمار مرد که تحت عمل (OPCAB: Off-Pump CABG) در بیمارستان افشار یزد قرار گرفتند، طی 3 ماه جهت بررسی عوارض کوتاه مدت پیگیری شدند. میزان Hb، Plt، PT و PTT، قبل و بعد از عمل و میزان خونریزی و میزان خون دریافتی پس از عمل ثبت شد. در نهایت داده‌ها به دست آمده توسط آزمون‌های Chisquare ، Fisher و Exact مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: در این مطالعه از100 بیمار مورد بررسی (به صورت متوالی)، 30 نفر مصرف کننده و 70 نفر غیرمصرف کننده مواد مخدر بودند. افراد دو گروه همه مرد بوده و از نظر شاخص‌هایی چون فشار خون، دیابت، چربی خون بالا، سابقه فامیلی بیماری قلبی، استفاده از رگ LIMA و NYHA functional class قبل از عمل مشابه بودند. افراد مصرف کننده مواد مخدر سن کمتری نسبت به افراد غیرمصرف کننده داشتند (001/0p=)، همچنین اغلب افراد مصرف‌کننده مواد مخدر سیگاری بودند (00/0p=). از نظر رژیم غذایی و دارویی پس از عمل، گروه مصرف کننده مواد مخدر به طور معنی‌داری کمتر از گروه غیرمصرف کننده رعایت می‌کردند (00/0p=). بعد از عمل، عوارض ریوی (016/0p=)، عصبی (007/0p=) و عفونی (050/0p=) در گروه مصرف کننده مواد مخدر به طور معنی‌داری بیشتر بود. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج به دست آمده از این مطالعه و سایر مطالعات مشابه، مصرف مواد مخدر در بیماران قلبی عروقی قابل توجه است و با توجه به پیامدهای پس از عمل در مصرف کنندگان آنها لازم است مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: قلب
دریافت: 1392/5/1 | پذیرش: 1392/7/13 | انتشار: 1392/7/13