مقدمه: با استفاده از سیستم پرفیوژن کبد جدا شده ، سلولها به طور مستقیم در مجاورت غلظتهای مختلفی از ترکیبات شیمیایی قرار میگیرند و پاسخهای بیوشیمیایی مانند تغییرات آنزیمی و پاتولوژی قابل ارزیابی است. از نظر تسریع در پاسخهای یاده شده، پرفیوژن کبدی در مطالعات سم شناسی به عنوان یک روش قابل قبول محسوب میشود.
روش بررسی: قابلیت زیست کبدی از طریق مشاهده رنگ آن (قهوهای روشن)، تنظیم سرعت پرفیوژن و تنظیم دما در 37 درجه سانتیگراد و کنترل PH تعیین میشود. بعد از بیهوشی کامل، حفره شکمی حیوان باز شده و بافر از طریق ورید باب وارد شده و در سلولهای کبدی جریان مییابد. مایعات خروجی از طریق ورید خروجی (Inferiorvena cava) جمعآوری شده و پاسخهای بیوشیمیایی مورد ارزیابی قرار میگیرد.
نتایج: تغییرات آنزیمهای ترانسفراز(ALT ,AST) به عنوان معیار تغییرات بیوشیمیایی به منظور ارزیابی آسیبهای کبدی ناشی از دارویها مانند ایزونیازید (INH) و سموم حیوانی و گیاهی کاربرد وسیعی دارد. مواد تجمعیافته در کیسه صفرا نمونههای ارزشمند برای ارزیابی سطح گلوتاتیون GSH)) میباشند. ریزبینی نمونههای پرفیوژ شده بافت از نظر شاخصهای پاتولوژی مانند نکروز فیبروز، سلولاریته و ... نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرند.
نتیجهگیری: مطالعه تغییرات آنزیمهای ALT ,AST و ارزیابی سطح GSH و ریزبینی نمونه در روش پرفیوژن کبدی موجب شده تا آن در مطالعات سم شناسی ارزشمند باشد.
نوع مطالعه:
مروری |
موضوع مقاله:
فارماکولوژی دریافت: 1392/3/24 | پذیرش: 1392/11/26 | انتشار: 1393/3/17