دوره 21، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1392 )                   جلد 21 شماره 6 صفحات 741-735 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahbazian N, Zafar Mohtashami A, Bavar A, Ebrahim Zadeh M, Lashkarara G. Comparing Serum and 24-hour Urine Calcium between Preeclamptic and Non-preeclamptic Patients. JSSU 2014; 21 (6) :735-741
شهبازیان ناهید، ظفر محتشمی آزیتا، باور عبدالمجید، ابراهیم زاده مرضیه، لشکرآرا غلامرضا. مقایسه سطح کلسیم سرمی و کلسیم ادرار 24 ساعته در بیماران پره اکلامپسی و غیرپره‌اکلامپسی. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (6) :735-741

مقدمه: پره اکلامپسی یکی از مهمترین عوارض حاملگی است که با افزایش مورتالیتی و موربیدیتی مادری همراه است. اختلالات هموستاز کلسیم ممکن است در افزایش حساسیت عروق در پره‌اکلامپسی نقش داشته باشد. هدف از این مطالعه، مقایسه کلسیم سرم و کلسیم ادرار 24 ساعته در خانم‌های باردار مبتلا به پره‌اکلامپسی با شاهد خانم‌های باردار با فشار خون نرمال است. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی ـ تحلیلی، 50 خانم باردار مبتلا به پره‌اکلامپسی و 50 خانم باردار با فشارخون نرمال مراجعه‌کننده به بخش زنان و زایمان بیمارستان‌های امام خمینی و رازی اهواز طی سال 1388 مورد بررسی قرار گرفتند. سطح کلسیم ادرار 24 ساعته و سرمی در دو گروه بررسی شد. سپس در گروه بیماران پره‌اکلامپسی، آنزیم‌های کبدی، پلاکت، کراتینین و پروتئین ادرار 24 ساعته بررسی شد. برای تعیین ارتباط کلسیم سرم و کلسیم ادرار 24 ساعته با پره‌اکلامپسی و نیز پارامترهای آزمایشگاهی بیماران پره اکلامپسی تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت. نتایج: بین میانگین کلسیم سرم در دو گروه ارتباط معنی‌داری دیده نشد (07/0p=). ولی میانگین کلسیم ادرار 24 ساعته در بیماران پره اکلامپسی (62/39 میلی‌گرم در دسی لیتر) و گروه شاهد (46/159 میلی‌گرم در دسی لیتر) به طور واضح کمتر بود (0003/p=). شدت هیپوکلسیوری در بیماران پره اکلامپسی با آنزیم‌های کبدی مختل، کراتینین بیشتر از mg/dl2/1، ترومبوسیتوپنی و پروتئینوری بیش از 2 گرم ارتباط داشت. نتیجه‌گیری: پره اکلامپسی با هیپوکلسیوری همراه است و هر چه هیپوکلسیوری شدیدتر باشد، پره اکلامپسی نیز شدیدتر است.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: زنان و زایمان
دریافت: 1392/1/4 | پذیرش: 1392/8/18 | انتشار: 1392/11/16