دوره 21، شماره 3 - ( ویژه نامه دندانپزشکی 1392 )                   جلد 21 شماره 3 صفحات 394-384 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ezoddini F, Kheirollahi K, Kheirollahi H. A Prevalence Study on Ectopic Calcification in Digital Panoramic Radiographs in Shahid Sadoughi Dental School of Yazd in 2012-2013. JSSU 2013; 21 (3) :384-394
عزالدینی فاطمه، خیراللهی خاطره، خیراللهی حسین. بررسی شیوع کلسیفیکاسیون‌های نابه‌جا (Ectopic Calcification)در رادیوگرافی پانورامیک دیجیتال در دانشکده دندانپزشکی یزد . مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (3) :384-394

مقدمه: کلسیفیکاسیون بافت نرم از جمله موارد نسبتاً شایعی هستند که در رادیوگرافی‌های پانورامیک مشاهده می‌شوند. این اپسیته‌ها شامل کلسیفیکاسیون گره‌های لنفاوی، لوزه‌ها، سیالولیت، استخوانی شدن کمپلکس استیلوهیوئید و کلسیفیکاسیون ناحیه دو شاخه شدن کاروتید می‌باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان فراوانی کلسیفیکاسیون‌های بافت نرم در رادیوگرافی پانورامیک، تشخیص افتراقی آنها و همراهی آنها با برخی بیماری‌های سیستمیک می‌باشد. روش بررسی: در این مطالعه رادیوگرافی پانورامیک 510 بیمار مراجعه کننده به بخش رادیولوژی دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزددر طی یک سال بررسی شد و شیوع انواع رادیو اپسیته‌ها، محل آنها و برخی عوامل زمینه‌ای مثل سن، جنس و بیماری‌های سیستمیک مانند سابقه دیابت و سل مورد بررسی قرار گرفت. سپس داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPPS نسخه 17 و آزمون‌های Chi-square و Fisher exact test و Odds Ratio مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج: فراوانی رادیو اپسیته بافت نرم 0/2% کلسیفیکاسیون شریان کاروتید 3/7% کلسیفیکاسیون لوزه‌ها، 0/2% سیالولیت، 5/6% کلسیفیکاسیون غدد لنفاوی و 4/21% وجود کلسیفیکاسیون لیگامان استیلوهیوئید می‌باشد. میان کلسیفیکاسیون نابه‌جا با بیماری‌های دیابت، فشار خون بالا، بیماری قلبی و سل رابطه معنی‌داری وجود داشت (05/0p<)، ولی بین وجودکلسیفیکاسیون نابه‌جا و سابقه مصرف دخانیات و سکته مغزی رابطه معنی‌دار نبود (05/0p>). نتیجه‌گیری: با توجه به تجویز رادیوگرافی پانورامیک توسط اکثر دندانپزشکان، توجه به کلسیفیکاسیون‌های بافت نرم و کلسیفیکاسیون‌های نابه‌جا مهم است. همچنین با مشاهده این کلسیفیکاسیون‌ها، همکاران دندانپزشک جهت معاینات کامل‌تر بعدی بیماران را به همکاران متخصص مربوطه ارجاع نمایند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1391/12/24 | پذیرش: 1392/7/6 | انتشار: 1392/7/6