دوره 20، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1391 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 813-805 | برگشت به فهرست نسخه ها

Afkhami Ardekani M, Zare H, Alipor A, Poursharifi H, Arab Sheibani K. Correlation between Self Efficacy, Type D Personality and Health Locus of Control with Control of Blood Sugar in Patients with Diabetes Type II . JSSU 2013; 20 (6) :805-813
افخمی اردکانی محمد، زارع حسین، علیپور احمد، پورشریفی حمید، اعراب شیبانی خدیجه. همبستگی خود کارآمدی، تیپ شخصیتی و کانون کنترل سلامت با میزان کنترل قندخون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (6) :805-813

مقدمه: کنترل قندخون در بیماران دیابتی نوع دو متأثر از عوامل شخصیتی و روان‌شناختی است. این مطالعه به منظور تعیین رابطه بین کانون کنترل سلامت، خودکارآمدی و تیپ شخصیتی با میزان کنترل قندخون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو می‌باشد. روش بررسی: در این مطالعه 80 نفر از زنان مبتلا به دیابت نوع دو در مرکز تحقیقات دیابت شهر یزد شرکت داشتند که به روش نمونه‌گیری تصادفی انتخاب شدند. افراد مورد علاقه پرسشنامه‌های مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر، پرسشنامه تیپ شخصیتی D و پرسشنامه چند وجهی مکان کنترل سلامت را تکمیل کرده و سپس برای گرفتن آزمایش خون به آزمایشگاه معرفی شدند. داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 18 و روش ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج: نتایج همبستگی پیرسون نشان داد که متغیرهای خودکارآمدی (83/0-r=)، تیپ شخصیتی D (55/0r=) و مکان کنترل سلامت (50/0r=-) با متغیر HbA1c رابطه معنی‌داری دارند و تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که ضریب تعیین ((R2 73/0می‌باشد. یعنی 73 درصد از تغییرات متغیر HbA1 توسط متغیرهای خودکارآمدی، تیپ شخصیتی D و مکان کنترل درونی تعیین می‌شود. نتیجه‌گیری: متغیرهای شخصیتی و روان شناختی در بیماران دیابتی از عوامل تأثیرگذار مهم بر کنترل قندخون آنهاست. بنابراین می‌توان با اجرای مداخلاتی به منظور افزایش مکان کنترل درونی و میزان خودکارآمدی و اصلاح ویژگی‌های تیپ شخصیتی D در بیماران دیابتی به پای‌بندی به رژیم‌های درمانی و کنترل بهتر قندخون در این بیماران کمک کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1391/12/13 | انتشار: 1391/12/25