دوره 21، شماره 4 - ( مهر و آبان 1392 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 474-465 | برگشت به فهرست نسخه ها

hasan neghad N, hadavand khani F, Ahmadi P, khanjani Z. Relationship between Psychological Hardiness and Social Support with Adaptation: A Study on Individuals with Multiple Sclerosis . JSSU 2013; 21 (4) :465-474
حسن نژاد نادر، هداوندخانی فاطمه، احمدی پریچهر، خانجانی زینب. رابطه سرسختی روانشناختی و حمایت اجتماعی با سازگاری: مطالعه‌ای بر روی بیماران مالتیپل اسکلروزیس. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1392; 21 (4) :465-474

مقدمه: سرسختی روانشناختی یک عامل شخصی و حمایت اجتماعی یک عامل محیطی است که می‌توانند سازگاری با بیماری را تسهیل کنند. هدف از این پژوهش بررسی رابطه سازگاری با سرسختی روان شناختی و حمایت اجتماعی در افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس بود. روش بررسی: 72 زن و 25 مرد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس با استفاده از نمونه‌گیری تصادفی از دو مرکز ام اس انتخاب شدند. متغیرهای اصلی پژوهش شامل سازگاری، سرسختی روان شناختی و حمایت اجتماعی با استفاده از آزمون سازگاری بل، آزمون زمینه‌یابی دیدگاه‌های شخصی، و پرسشنامه حمایت اجتماعی ارزیابی شدند. نتایج: ضریب همبستگی رتبه ای اسپیرمن نشان داد بین سازگاری و سرسختی روان شناختی (0001/0>p) و بین سازگاری و حمایت اجتماعی (0001/0>p) رابطه معنی‌داری وجود دارد. تحلیل رگرسیون خطی چندگانه نیز نشان داد سرسختی روان شناختی (483/0- =β) و حمایت اجتماعی (240/0- =β) قادرند 1/35% از واریانس سازگاری را در افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس تبیین نمایند. سرسختی روان شناختی نقش مهمتری در تبیین سازگاری افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس داشت. نتیجه‌گیری: عوامل شخصی از قبیل سرسختی روان شناختی و عوامل محیطی از قبیل حمایت اجتماعی می‌توانند سازگاری افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس را پیش‌بینی کنند. به منظور روشن شدن مکانیسم تأثیر این عوامل بر سازگاری افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس، نیاز به پژوهش بیشتری است. این نتایج، در طراحی برنامه‌های درمانی برای افراد مبتلا به مالتیپل اسکلروزیس قابل استفاده هستند.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی
دریافت: 1391/9/14 | پذیرش: 1392/7/17 | انتشار: 1392/7/17