دوره 20، شماره 4 - ( مهر و آبان 1391 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 532-524 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ezoddini-Ardakani F, Nayer S, Mokhtare M. Ultrasonographic Evaluation of Calcifying Cystic Odontogenic Tumor: A Case Report . JSSU 2012; 20 (4) :524-532
عزالدینی اردکانی فاطمه، نیر سامان، مخترع محمدرضا. بررسی یافته‌های اولتراسونوگرافیک تومور کیستیک ادنتوژنیک کلسیفیه: گزارش مورد. مجله علمي پژوهشي دانشگاه علوم پزشكي شهید صدوقی يزد. 1391; 20 (4) :524-532

تومور کیستیک ادنتوژنیک کلسیفیه شونده، ضایعه غیرشایعی است که تنوع قابل توجه هیستوپاتولوژیک و رفتار کلینیکی متغیر را نشان می‌دهد. تومور کیستیک ادنتوژنیک کلسیفیه به صورت روزمره به ندرت یافت می‌شود. سازمان بهداشت جهانی از سال 1992 با توجه به طبقه‌بندی کرامر وپیندبورگ و بسیاری از نویسندگان به جای استفاده از اصطلاح کیست کلسیفیه ادنتوژنیک به عنوان یک ضایعه کیستیک ادنتوژنیک، آن را به عنوان یک تومور خوش خیم ادنتوژنیک در نظر گرفته‌اند. اولتراسونوگرافی روشی ارزان، غیرتهاجمی و تقریباً در دسترس است که به خوبی توسط بیمار قابل تحمل است. در سال‌های اخیر بسیاری از تحقیقات بر روی استفاده از سونوگرافی در ناحیه فک و صورت و همچنین ضایعات داخل استخوانی فک متمرکز شده است. در این مقاله توصیف ضایعه موجود در ناحیه قدامی فک بالای یک زن 34 ساله با تورم و بدون درد در سمت چپ و همراه با دندان نهفته ارائه می‌گردد. در رادیوگرافی پانورامیک، لترال اکلوزال ‌و ‌پری اپیکال به عمل آمده از بیمار، ضایعه تک حجره‌ای مخلوط لوسنت اپک با حدود کورتیکالی مشخص در فک بالایی با مجموعه‌ای از کلسیفیکاسیون‌های کوچک نشان داده شد. بررسی اولتراسونوگرافی با استفاده از پروب خطی انجام و ارزیابی مکان، اندازه، اکوژنسیته داخلی و حدود ضایعه انجام و ثبت شد. ضایعه به صورت بدون اکو با الگوی کیستیک به همراه ذرات دنس اکو مؤید کلسیفیکاسیون داخلی و با حدود مشخص مشاهده شد. پس از جراحی نوع ضایعه با بررسی نمونه پاتولوژیک تأیید تومور کیستیک ادنتوژنیک کلسیفیه شونده تشخیص داده شد. اولتراسونوگرافی ممکن است به عنوان یک روش مکمل مؤثر تشخیصی و بی‌ضرر برای ضایعات درون استخوانی ناحیه فک و صورت استفاده ‌شود.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: دندانپزشکی
دریافت: 1391/7/23 | انتشار: 1391/7/24